Friday, Jul. 10, 2020

U bujicama u Sijera Leoneu poginulo više od 300 ljudi

Autor:

|

15.08.2017

|

Kategorije:

U bujicama u Sijera Leoneu poginulo više od 300 ljudi

Više od 300 ljudi poginulo je u odronima tla i bujicama blata nakon jakih kiša u Sijera Leoneu. U glavnome gradu Freetownu najmanje 180 tijela dovezeno je u mrtvačnicu. Vojska i službe spašavanja pokušavaju izvući ljude iz kuća zatrpanih blatom nakon što se na njih urušio dio brda. Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti mnogo veći.

Očevici tvrde da su blatne bujice nosile tijela, a ljude je nevrijeme zateklo na spavanju. Pod vodom se našla većina četvrti glavnog grada. Mnogi su vozači ostali zarobljeni u svojim vozilima.

Vojnici i vatrogasci nastoje pomoći unesrećenima. Pokušavaju izvući ljude iz kuća zatrpanih blatom. Pomažu i evakuirati stanovnike. Mnoga su predgrađa odsječena od svijeta. Uništeno je više stotina kuća. Materijalna šteta je velika. (HRT)

Jedno od najkišovitijih područja na Zemlji tijekom srpnja i kolovoza

Svake godine, tropski valovi koji se premještaju preko Afrike donose obilne kiše području Sahela, uključujući i Sijera Leone. Nakon napuštanja Afrike tropski valovi (područja nestabilnog vremena s grmljavinskim olujama) ulaze na Atlantski ocean, te se neki od njih nad tropskim Atlantikom razviju u tropske oluje ili uragane. Takvi su uragani poznati pod nazivom „Cape Verde uragani“, budući da nastaju od tropskih valova koji na Atlantik uđu oko Zelenortskih otoka (Cape Verde). Upravo je druga polovica kolovoza i početak rujna  razdoblje kad se formiraju takvi uragani.

Tijekom srpnja i kolovoza je područje Sijera Leonea, uz zapadnu obalu Afrike jedno od najkišovitijih područja na Zemlji. U glavnom gradu Freetownu, prema klimatološkim statistikama (1961.-1990.) tijekom srpnja prosječno padne 734.3 mm kiše, a tijekom kolovoza 791,1 mm kiše. Ukupno dakle u dva mjeseca prosječno padne 1525.4 mm kiše. Za usporedbu, u Zagrebu godišnje prosječno padne oko 860 litara kiše.

Ove godine su tropski valovi koji s afričkog kopna ulaze nad Atlantik neuobičajeno jaki što je već rezultiralo u vrlo aktivnoj ranoj sezoni tropskih oluja i uragana nad središnjim dijelom tropskog Atlantika (tzv. „glavno područje razvoja“, koje se proteže od obala Afrike do istočnih Kariba).  U lipnju i srpnju su već formirane dvije tropske oluje čiji se začeci bili tropski valovi koji su s kopna zapadne Afrike ušli nad Atlantik.  Upravo su danas, 15. kolovoza, dva takva tropska vala na krajnjem istoku Atlantika, ispred obala Afrike, označena od strane NHC-a (Američkog državnog centra za uragane) kao područja potencijalnog razvoja tropskih oluja tijekom slijedećih dana.

Katastrofa koja se  tijekom ponedjeljka 14. kolovoza 2017. dogodila u Freetownu je osim ekstremnih kiša i rezultat nekontroliranog širenja grada i nedovoljnih odvodnih sustava. U Freetownu živi više od 1 milijun ljudi, što je deset puta više nego 1960. godine, kada je završilo kolonijalno doba. Najveći dio stanovnika živi u siromašnim i slabo građenim kućama oko nekadašnjeg kolonijalnog centra, duž obale i u brdima oko grada. I izražena sječa šuma pogoduje brzom nastanku i širenju bujica nakon obilnih kiša. (wundergorund.com)

Prosječna količina kiše tijekom kolovoza (razdoblje 1985.-1999). ( UK/NERC Centre for Ecology & Hydrology.)

Naslovna slika: Bujice u Freetownu, Sijera Leona, 14.8.2017.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned