Wednesday, Jul. 8, 2020

U drugom dijelu tjedna više sunca i topline

Autor:

|

03.05.2016

|

Kategorije:

U drugom dijelu tjedna više sunca i topline

Odmah na početku svibnja sredozemna ciklona podržavala je nestabilno i pretežno oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, a mjestimice i izraženije grmljavinske pljuskove. Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Kučićima, u omiškom zaleđu, jučer do 17 sati pale su 73 litre kiše po kvadratnom metru posljednja 24 sata, a od početka mjeseca 91 litra. To znači da je u manje od dva dana palo više kiše nego u tom podneblju prosječno padne u cijelom svibnju. Grmljavinskih pljuskova bilo je na širem šibenskom i srednjodalmatinskom akvatoriju te na jugu Dalmacije. Glavnina ciklonalne dominacije na vrijeme je iza nas, ali atmosfera neće biti stabilna još nekoliko dana.

JADRAN:

Utorak će biti djelomično sunčan s promjenjivom naoblakom. U popodnevnim satima uz mjestimice jači razvoj oblaka, većinom će na sjevernom Jadranu biti kiše ili prolaznih grmljavinskih pljuskova. Puhat će umjerena bura i tramontana, ponegdje s jakim udarima. Popodne na otvorenom moru Dalmacije može biti olujnih udara tramontane. Minimalne jutarnje temperature zraka od 8°C ponegdje u zaobalju do 14°C na otocima. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će od 19 do 24°C.

Srijeda donosi djelomično sunčano vrijeme s promjenjivom naoblako. Iako će u većini predjela biti suho, uglavnom je na srednjem Jadranu samo mjestimice biti malo kiše ili pljuskova. Puhat će umjerena do pojačana bura i tramontana, bura će navečer jačati, kada će podno Velebita biti olujna. Minimalne jutarnje temperature zraka od 7°C ponegdje u zaobalju do 14°C na otocima. Najviše dnevne temperature u porastu i bit će od 19 do 23°C.

Četvrtak će biti djelomično sunčan uz promjenjivu naoblaku. U većini krajeva bit će suho, ali samo ponegdje, uz prolazno povećanu naoblaku, može pasti vrlo malo kiše. Puhat će umjerena, na udare i jaka bura. Jutro malo svježije, najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

Petak i subota posvuda donose pretežno sunčano i suho vrijeme. U petak noću slaba bura, danju slab zapadnjak i jugozapadnjak, a u subotu će zapuhati slabo jugo. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 20 do 25°C.

nedjelju, prema današnjim prognostičkim materijalima, djelomično sunčano, a krajem dana sa zapada porast naoblake uz mogućnost kiše u večernjim satima. Zapuhat će umjereno do jako jugo, zbog čega će jutro biti malo toplije, a najviše dnevne temperature bit će u blagom padu u odnosu na subotu.

UNUTRAŠNJOST:

U utorak dosta oblaka, na zapadu uz kraća sunčana razdoblja. Mjestimice će i dalje biti kiše, a poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni i grmljavinom. Puhat će umjeren i pojačan sjeverac i sjeveroistočnjak. Najviša dnevna temperatura od 14 do 18 Celzijevih stupnjeva.

U srijedu pretežno oblačno i ponovno malo svježije. Povremeno je moguća kiša, a puhat će umjeren i jak sjeverac i sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura od 7 do 12, a najviša dnevna između 12 i 16 Celzijevih stupnjeva.

U četvrtak se očekuju kraća sunčana razdoblja, ali i dalje uz povremeno više oblaka mjestimice može biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak uz malo višu temperaturu nego u srijedu. Jutarnje vrijednosti od 6 do 12, a najviše dnevne između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva.

U petak djelomično sunčano i još malo toplije. Mala je mogućnost za kratkotrajan popodnevni pljusak, osobito u gorju. Ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 11, a najviša dnevna između 17 i 22 Celzijeva stupnja.

Tijekom vikenda bi vrijeme trebalo biti većinom suho i djelomično sunčano. Ponegdje može biti više oblaka, ali je mogućnost za lokalni pljusak mala. Vjetar većinom slab. Temperatura zraka bez veće promjene u odnosu na petak.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov