Monday, Jul. 6, 2020

U Indiji izmjerena najviša temperatura u znanoj povijesti: 51.0°C

Autor:

|

20.05.2016

|

Kategorije:

U Indiji izmjerena najviša temperatura u znanoj povijesti: 51.0°C

U gradu Phalodi, na sjeverozapadu Indije u državi Rajasthan,  u četvrtak 19. svibnja je izmjerena temperatura od 51.0°C. Riječ je o novom temperaturnom rekordu za Indiju. Dosadašnja najviša temperatura izmjerena u znanoj povijesti u Indiji je službeno, prema podacima Indijskog meteorološkog zavoda  iznosila 50.6°C. Toliko je izmjereno 10. svibnja 1956. godine u gradu Alwar, također na sjeverozapadu Indije u državi Rajasthan.

Ekstremne vrućine su zahvatile i susjedni Pakistan. U gradu Jacobabadu  temperatura se u četvrtak  popela do 51.5°C.  U gradu Hyderabadu (šestom najvećem pakistanskom gradu s 1,4 milijuna stanovnika) izmjerena je temperatura od 49°C. Prosječna maksimalna temperatura u svibnju je 42°C. Apsolutni temperaturni rekord za Pakistan iznosi 53.5°C.

Svibanj je u Indiji i Pakistanu najtopliji mjesec u godini. Velike vrućine se u ovo doba godine javljaju prije dolaska sezonskih monsunskih kiša. One jug Indije zahvate početkom lipnja, a  do sjevera Indije i Pakistana se prošire tek u srpnju.

U Indiji je 19.5.2016. izmjerena najviša temperatura u znanoj povijesti (ilustracija: wundergorund.com)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned