Saturday, Jul. 4, 2020

U požaru u Portugalu 62 poginula, a 54 ozlijeđenih

Autor:

|

18.06.2017

|

Kategorije:

U požaru u Portugalu 62 poginula, a 54 ozlijeđenih

Najmanje 62 ljudi poginulo je u velikom šumskom požaru koji od jučer hara središnjim Portugalom. Ozlijeđene su najmanje 54 osobe, među kojima su i četvero u teškom stanju, objavila je portugalska vlada.

Veličina ovog požara tolika je da se ne sjećamo takve ljudske tragedije, rekao je premijer Antonio Costa koji je posjetio Pedrogao Grande, planinsko područje oko 200 kilometara sjeveroistočno od Lisabona. Istaknuo je da je ključno fokusirati se na prevenciju novih požara, s obzirom na toplinski val, jake vjetrove i manjak kiše, te upozorio da bi broj mrtvih mogao biti i veći.

Vlada je proglasila trodnevnu žalost i vatrogascima poslala u pomoć dvije vojne bojne. Europska unija obećala je kanader. Francuska je ponudila tri, a Španjolska je poslala dva, objavile su vlasti.

Gradonačelnik Pedrogaa Grande Valdemar Alves rekao je da je situacija paklena i nezapamćena. Požar je zahvatio preko 20 sela.

Pogođeno područje tijekom noći posjetio je i predsjednik Rebelo de Sousa i izrazio sućut žrtvama. Situacija je nažalost netipična, rekao je. Nije bilo moguće učiniti više od onoga što je učinjeno u smislu prevencije i hitne pomoći.

No mnogi mještani tvrde da su bili prepušteni sami sebi i da vatrogasce nisu vidjeli satima dok su im kuće gorjele. Drugi se žale na loše upravljanje šumama i depopulaciju zabačenih sela zbog čega su mnoga šumska područja zapuštena.

Zbog žrtava u požaru Portugalu su čelnici mnogih država izrazili sućut, a među njima je i hrvatski premijer Andrej Plenković.  (HRT)

Izgorjela auta u središnjem dijelu Portugala –  (AP Photo/Armando Franca)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned