Thursday, Jul. 2, 2020

U rad puštena nova automatska meteo postaja na lokaciji Dubrovnik – Gruž

Autor:

|

27.11.2014

|

Kategorije:

U rad puštena nova automatska meteo postaja na lokaciji Dubrovnik – Gruž

Južna Dalmacija od danas je bogatija za novu automatsku meteorološku postaju. Radi se o postaji Dubrovnik – Gruž, koju je postavio član Crometeo tima Daniel Pavlinović. Automatska postaja marke WMR 200 radi u programu Cumulus, a podatke s ove lokacije možete pratiti u mreži postaja Pljusak.com, odnosno na ovome LINKU.

Postaja se nalazi u naseljenom dijelu Dubrovnika, a prilikom njenoga postavljanja vodilo se računa o svim standardima koje nalaže Svjetska meteorološka organizacija.

Tako je grad Dubrovnik dobio još jednu mjernu postaju koja će zasigurno doprinijeti boljoj meteorološkoj pokrivenosti jednog od meteorološki najturbulentnijeg područja u Hrvatskoj.

– Postavit ćemo još jednu u gradu, a zatim jedna ide na Bosanku. Naravno, treba uzeti u obzir urbani utjecaj, osobito okolne zgrade, koje znatno mijenjaju smjer vjetra, a lokalno djeluju i na brzinu, no to je jednostavno tako s mjerenjima u sred grada. Ostali podaci bit će vrlo bliski realnima. Podaci su online, dostupni svima i osvježavaju se svako 5 minuta. Naravno, podaci su neslužbeni, dok se službeni mogu pronaći na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda –  najavio je dubrovačkim medjima Daniel Pavlinović.

Tijekom prosinca u rad bi trebala biti puštena još jedna automatska meteorološka postaja i to na otoku Lokrumu.

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Rade Popadić