Monday, Apr. 19, 2021

U radu puštena AMP Dubrava kod Šibenika

Autor:

|

31.05.2014

|

Kategorije:

U radu puštena AMP Dubrava kod Šibenika

 

Od jučer je portal Šibenik Meteo i Crometeo-Pljusak.com bogatiji za još jednu meteorološku postaju i kameru, AMP Dubrava kod Šibenika.

Točna lokacija instalirane opreme je Rakovo selo, a riječ je o postaji WS2350 koja se sastoji od senzora za mjerenje temperature, vlažnosti i tlaka zraka, smjera i brzine vjetra te količine oborina. Uz postaju je postavljena i panoramska web kamera koja će kao i mjerni senzori biti u funkciji 24h dnevno.

Opremu je donirao Šibenik Meteo dok je infrastrukturu osigurala autolimarska i autolakirerska radnja Zoran iz Rakova sela, vlasnika g.Zorana Kokića na čijem objektu je oprema i instalirana.

Smještena na 72m nadmorske visine podno najvišeg brda u šibenskoj okolici Trtra (494m) Dubrava kod Šibenika je jako zanimljiva meteorološka mikrolokacija, posebice u zimskim mjesecima. Iako se mjesto nalazi u neposrednoj blizini Šibenika za vrijeme stabilnih zimskih dana u ovom mjestu i cijeloj kotlini prisutne su česte magle, a sa njom i niske temperature zraka.

Upravo ova postaja će nam osigurati kvaliteno praćenje vremena i točnu informaciju sa ove mikrolakacije koja je prolaskom Dalmatine, probivanjem tunela kroz brdo Kamenar i boljom povezanošću sa Šibenikom te spojom na industrijsku zonu Podi dobilo na važnosti kao prometno čvorište i ulaz u grad.

Mjerni podaci sa AMP Dubrava kod Šibenika mogu se 24h dnevno pronaći na portalu Šibenik Meteo, Crometeo-Pljusak i Weather Underground, a uz njih tu je i aktualna slika sa panoramske web kamere koja se može pronaći na ovom linku. Osim putem interneta podaci s ove postaje u narednim danima biti će dostupni i putem SMS servisa kao i aplikacija za pametne telefone.

Dodajmo za kraj da će Šibenik Meteo u narednim ljetnim mjesecima uz nastavak gradnje mreže AMP sustav obogatiti opremom i sondama za mjerenje temperature mora, solarnog i UV zračenja.

AMP Dubravi želimo dug rad i zanimljiva mjerenja!

Darko Begić

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)
Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu (FOTO, ANALIZA)
Tople ljetne noći: Fenski učinak bure

O Autoru

Šibenik Meteo