Monday, Apr. 19, 2021

U Šibeniku započelo redovito mjerenje seizmičke aktivnosti!

Autor:

|

30.03.2014

|

Kategorije:

U Šibeniku započelo redovito mjerenje seizmičke aktivnosti!

Potresi su naša svakodnevnica i bilježe se diljem svijeta, bili oni uzrokovani pomakom tektonskih ploča, urušavanjem u zemljinoj dubini ili vulkanskom aktivnošću.

Jučerašnji jaki potres u Kaliforniji ili serija potresa koja se događaju posljednjih dana u neposrednoj blizini nas, kod susjeda u srednjoj Italiji pokazuju kontinuitet seizmičke aktivnosti Zemlje koja traje od njezinog samog nastanka.

Osim postavljanja meteoroloških postaja i panoramskih kamera Šibenik Meteo nastavlja instalaciju i drugih različitih senzora te time širi njihovu mrežu i participira u razvoju mnogih projekata i znanstvenih radova.

Šibenik Meteo od 23.3.2014.g surađuje sa Quake-Catcher Network-om sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji, SAD-u, u razvoju najveće svjetske mreže low-cost seizmičkih senzora.

Seizmički senzor koji se nalazi u sklopu AMP Šubićevac 24h dnevno vrši mjerenja i šalje ih na server američkog sveučilišta. Razvojem mreže seizmičkih senzora znanstvenicima sa Quake-Catcher Network-a omogućava se bolje razumjevanje nastanka potresa, ranog upozoravanja stanovništva i odgovarajućih službi.

Zanimljivost ovog projekta i senzora je osim što u svakom satu možemo znati za seizmičku aktivnost na šibenskom području je i to što se bilježe i objavljuju sve vrijednosti koje su i niže od vrijednosti magnitude 2 Richtera, odnosno mikropotrese koji se gotovo ne osjećaju, a veliki seizmografi ih rijetko i zabilježu.

Iako je sustav u radu tek nekoliko dana jedan takav mikropotres zabilježen je prema senzoru u ranim jutarnjim satima 28.3.2014 u 04:19h i iznosio je 0.103994 Richtera.

O-Navi senzor je malih dimenzija ali ima visoku osjetljivost i traži da bude postavljen na objekat ili površinu koja neće podrhtavati od drugih vibracija koje su uzrokovane ljudskim djelatnostima. U ovom slučaju senzor je postavljen i učvršćen za zid u prostoru u kojem se nalazi ostatak sustava AMP Šubićevac.

O-Navi seizmički senzor

U planu je nabava i opremljanje ostalih AMP sa seizmičkim senzorima kako bi se dobilo kvalitetnije praćenje seizmičke aktivnosti na nekom području, posebno mikropotresa kojih dnevno na Zemlji ima gotovo 8000!

Ovdje možete pogledati posljednjih 500 mjerenja sa seizmičkog senzora O-Navi instaliranog u Šibeniku.


Sustav je još u testnom razvoju i ŠM ne može garantirati točnost mjerenja!

 

Darko Begić

Komentari

Share This Article

Related News

ANALIZA: Superćelijski oblak pred Splitom (FOTO, VIDEO)
Snažna pijavica pogodila Supetar i načinila veliku materijalnu štetu (FOTO, ANALIZA)
Tople ljetne noći: Fenski učinak bure

O Autoru

Šibenik Meteo