Monday, Jul. 6, 2020

U srcu smo ljeta, saznajte vremensku prognozu do početka kolovoza!

Autor:

|

26.07.2016

|

Kategorije:

U srcu smo ljeta, saznajte vremensku prognozu do početka kolovoza!

Ušli smo u posljednji srpanjski tjedan, a time i u prosječno najtopliji dio godine. Iako je tijekom ponedjeljka i dalje bilo vruće, ipak su temperature zraka nekoliko stupnjeva niže u odnosu na one izmjerene u dane vikenda. Ponedjeljak je u većini krajeva donio djelomično sunčano vrijeme, ali je bilo i mjestimičnih pljuskova i grmljavine, osobito u Slavoniji. Još dva dana će biti lokalnih grmljavinskih pljuskova u unutrašnjosti, a onda do kraja mjeseca vrijeme će biti stabilno uz obilje sunca i uobičajene ljetne vrućine. Slično će biti i početkom kolovoza.

JADRAN:

Utorak će biti pretežno ili djelomično sunčan i u većini predjela suh. U drugom dijelu dana lokalno će biti jačeg razvoja oblaka koji u zaobalju i samo ponegdje uz obalu mogu donijeti kratkotrajne pljuskova s grmljavinom. U noći i ujutro puhat će slaba bura, podno Velebita umjerena do pojačana. Danju će zapuhati slab vjetar zapadnih smjerova koji će popodne ponegdje na moru prolazno biti pojačan.  Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 34°C.

Srijeda donosi pretežno sunčano i u većini predjela suho vrijeme. Popodne će samo mjestimice u zaobalju biti prolaznih i slabih grmljavinskih pljuskova. Noću tiho ili slaba bura, podno Velebita umjerena. Danju će puhati slab do umjeren maestral. Navečer na zapadnoj obali Istre umjeren sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 21°C, uz obalu i na otocima od 21 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 34°C.

Četvrtak će biti pretežno sunčan u većini predjela. Uz mjestimično jači razvoj oblaka, uglavnom u zaleđu Istre i Kvarnera može biti prolaznih pljuskova s grmljavinom. U noći slaba bura, podno Velebita umjerena. Danju će u većini predjela puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, jači popodne na moru Dalmacije. Temperature zraka bez promjene u odnosu na prethodne dane.

U petak pretežno sunčano. Popodne su uglavnom u zaleđu Kvarnera mogući slabi pljuskova. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Najviše dnevne temperature od 30 do 35°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom subote. Popodne su u zaleđu Kvarnera mogući slabi pljuskovi. Noću tiho ili slaba bura, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova koji popodne na moru Dalmacije prolazno i mjestimice može biti pojačan. Zadržat će se vruće.

Pretežno sunčano i u većini krajeva suho bit će u nedjelju. Navečer je u Istri moguć porast naoblake uz mjestimične neverine. Puhat će slab dnevni vjetar, popodne na moru Dalmacije ponegdje umjeren maestral, a navečer na sjevernom Jadranu slabo jugo. Bit će vruće i vrlo vruće s najvišim dnevnim temperaturama od 31 do 36°C.

Prema današnjim prognostičkim kartama, vrućine će se u Dalmaciji nastaviti i na samom početku kolovoza, ali se u noći na utorak očekuje bura što bi moglo označiti početak manjeg osvježenja.

UNUTRAŠNJOST:

Do kraja utorka mjestimice može biti kraćih pljuskova s grmljavinom, ali se očekuju i sunčana razdoblja uz temperaturu od 25 do 30°C.

Promjenjivo vrijeme bi se moglo nastaviti i u srijedu. Puno sunca, ali uz umjeren i jači razvoj oblaka će postojati mogućnost za kišu ili pljusak i grmljavinu, osobito poslijepodne. Kiše i pljuskova neće biti u svim mjestima. Temperatura zraka sredinom dana od 26 do 30 Celzijevih stupnjeva, a vjetar će biti slab.

Slične vremenske prilike će se zadržati i sredinom tjedna. U četvrtak povremeno više oblaka, ali se očekuju i sunčana razdoblja. Povremeno može biti kiše ili lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom. Kiša će biti vrlo nejednoliko raspoređena pa će negdje pasti obilniji pljusak, a negdje možda samo par kapi. Zapuhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka će se malo sniziti, ali će i dalje biti dosta sparno. Noćne i jutarnje vrijednosti bit će uglavnom od 15 do 20, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 23 i 28 Celzijevih stupnjeva.

U petak više sunca, a mogućnost za lokalne popodnevne pljuskove će biti znatno manja pa će u većini mjesta dan proći suho. Bit će malo toplije pa u popodnevnim satima očekujemo temperaturu od 26 do 30 Celzijevih stupnjeva.

U subotu i nedjelju vrijeme bi trebalo biti sparno, pretežno sunčano i vruće, a temperatura zraka će postupno rasti pa ćemo danju imati vrućine preko 30 Celzijevih stupnjeva. I jutarnja će temperatura biti u porastu pa će noći opet biti pomalo teške i sparne. Trebalo bi biti većinom suho, rijetko gdje se može dogoditi kraći pljusak, uglavnom u planinskim područjima.

Tijekom ponedjeljka bi nas mogla zahvatiti oslabljena hladna fronta. Dan će biti malo svježiji, a uz povremeno više oblaka mogući su kiša ili pljuskovi s grmljavinom. Zapuhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutro toplo i sparno, ali danju će umjereno osvježiti u odnosu na subotu i nedjelju. Ponegdje je moguće i nevrijeme, ali nadajmo da će ipak izostati.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov