Tuesday, Aug. 11, 2020

Udar zime u SAD-u: Temperature do -29°C, rekordno visoki tlak zraka , lančani sudar 193 vozila

Autor:

|

10.01.2015

|

Kategorije:

Udar zime u SAD-u: Temperature do -29°C, rekordno visoki tlak zraka , lančani sudar 193 vozila

Proteklih dana je velik dio SAD-a zahvatio prodor vrlo hladnog polarnog zraka.   Vrlo niske temperature su zahvatile velika područje središnjeg i istočnog dijela SAD-a. Zbog temperatura koje su se sredinom tjedna spuštale i ispod  do -20°C.  Najniža temperatura od -29°C je izmjerena u četvrtak ujutro na sjeveru države Maine.  U Bostonu se u četvrtak ujutro temperatura spustila na -18°C, što je bilo najhladnije jutro od 24.1.2011. godine. Uz jake sjeverne vjetrove osjet hladnoće je bio znatno izražen.  Sredinom tjedna su vrijednosti osjeta hladnoće od država Minnesota, New York do Nove Engleske spuštale i ispod  -40°C.  U čak 41 saveznoj državi je sredinom ovog tjedna kombinacija niskih temperatura i jakih vjetrova donijela osjet hladnoće niži od -18°C (0°F).  Službeni podaci govore da je u četvrtak ujutro na planini Mount Washington (1917 mnv) na sjeveroistoku SAD-a osjet hladnoće iznosio -69°C, a u mjestu St. johnsbury u državi Vermont (187 mnv) čak -49°C

Zbog  jake hladnoće su sredinom tjedna škole na području Chicaga, Minneapolisa i Omahe bile zatvorene.

Na autocesti u državi Michigan u petak prijepodne dogodio se masivni lančani sudar  u kojem su sudjelovala  193 vozila, uključujući i nekoliko desetaka kamiona.  Jedan vozač kamiona je poginuo, a desetine ljudi je ozlijeđeno te je zbrinuto u bolnicama. Uzrok sudara je tzv. „jezerski snijeg“ odnosno nagli nailazak vozila u snježnu zavjesu sa jezera Michigan.  Jedan od kamiona koji je sudjelovalo u sudaru je bio natovaren raketama za vatromet koje su se aktivirale i eksplodirale.

 Kamion pun raketa za vatromet sudjelovao je u lančanom sudaru 193 vozila u Michiganu

 

Tijekom subote se uz dijelove obala Velikih jezera očekuju obilnije snježne oborine, odnosno još jedna izraženija epizoda „ljezerskog“ snijega.

Hladnoća se proširila sve do juga SAD-a.  Središnje i sjeveroistočne dijelove Teksasa, te dijelove Louisiane i Arkansasa će tijekom subote zahvatiti opasna ledena kiša.

I dok su brze zimske ciklone donosile snijeg  sjeveroistoku SAD-a, nad središnjim i sjevernim dijelovima SAD-a ojačala je snažna i  hladna kontinentalna anticiklona. U nekim saveznim državama su izmjerene rekordno visoke vrijednosti tlaka zraka.   Najviša vrijednost tlaka zraka je u srijedu, 7. siječnja izmjerena u mjestu Mitchell u Južnoj Dakoti, čak 1056.8 mb. Ukoliko se taj podatak i službeno potvrdi biti će to rekordno visok tlak ikad izmjeren na teritoriju Južne Dakote.  Osim u Južnoj Dakoti vrijednosti tlaka zraka veće od 1055 mb su izmjerene i u Iowi, Kansasu, Nebrasci i Sjevernoj Dakoti.

Ipak, popuštanje hladnoće se očekuje prema sredini mjeseca. Dugoročnije prognoze govore da i da se ovako ekstremne hladnoće ne bi trebale ponoviti do kraja mjeseca.

 

Naslovna fotografija: Rock Island, Illinois, 6.1.2015. AP Photo/The Dispatch, Todd Mizener.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned