Tuesday, Jul. 14, 2020

Udruga Crometeo edukativnim predavanjem u Splitu obilježila Svjetski meteorološki dan (FOTO)

Autor:

|

23.03.2015

|

Kategorije:

Udruga Crometeo edukativnim predavanjem u Splitu obilježila Svjetski meteorološki dan (FOTO)

Foto: Žana Krželj

Udruga Crometeo obilježila je Svjetski meteorološki dan edukativnim predavanjem u splitskom kinu Zlatna vrata. Predavanje u organizaciji udruga Baš3Baš i Crometeo održao je član Crometeo tima Rade Popadić.

Ovaj događaj počeo je u 16 sati prikazivanjem polusatnog dokumentarnog filma od prvih 10 godina Crometeo tima, kojega su prisutni po završetku nagradili velikim pljeskom.

Žana Krželj, predsjednica udruge Baš3Baš, najavila je potom predavača Radu Popadića, predstavila udrugu Crometeo te svim meteorolozima profesionalcima i amaterima zaželjelja sve najbolje povodom Svjetskog meteorološkog dana koji se obilježava kao spomen na dan kada je 1950. stupila na snagu konvencija na temelju koje je Svjetska meteorološka organizacija postala specijalizirana agencija UN-a.

U jednosatnom predavanju posjetitelji su mogli čuti više o razvoju meteorologije kroz povijest, do modernih vremena, o skoroj 90. obljetnici osnutka meteorološkog opservatorija na Marjanu, o svjetskim i hrvatskim lovcima na oluje i njihovim zaslugama za unapređenjem meteorologije, o gorućem problemu nepostojanja meteorološkog radara u Dalmaciji, te o zimi 1929. godine, najjačoj zimi na našim područjima u 20. stoljeću. Da je publika uživala u predavanju najbolje govori podatak da po završetku nitko nije napustio dvoranu, već su predavaču postavljena brojna zanimljiva pitanja iz svijeta meteorologije.

IMG 2535

IMG 2536

IMG 2540

IMG 2542

IMG 2544

IMG 2545

IMG 2556

IMG 2565

IMG 2566

IMG 2567

IMG 2571

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Rade Popadić