Tuesday, Aug. 11, 2020

Uragan Alex prijeti Azorima

Autor:

|

14.01.2016

|

Kategorije:

Uragan Alex prijeti Azorima

Ovakva vijest  ne bi bila neobična za ljetne ili jesenske mjesece, kada traje sezona uragana na Atlantiku.  Sezona tropskih oluja i uragana na Atlantiku službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog, ali se ponekad uragan ili tropska oluja formira i izvan službene sezone. To se ipak dešava vrlo rijetko. Primjerice, u prosincu se prosječno svakih deset godina formira tropski sistem na Atlantiku, a u siječnju i znatno rjeđe.

U srijedu formirana suptropska oluja Alex, tijekom četvrtka je iznenadila prognostičare i postala pravi tropski sistem, odnosno uragan prve kategorije.  Alex se nalazi oko 800 kilometara južnije od Azora. Očekuje se da će tijekom petka centar uragana prijeći blizu tog portugalskog otočja.  Alex je  uragan prve kategorije s prosječnim vjetrovima brzine 140 km/h i da će tu snagu zadržati i  tijekom prelaska preko Azora.  Tako da to otočje uz velike količine kiše očekuju i jaki vjetrovi, visoki valovi i opasnost od poplava.  Nakon prelaska Azora Alex će se brzo kretati prema sjeveru Atlantika, te će postati izvantropska ciklona.  Očekuje se da ex-Alex krajem ovog i početkom novog tjedna doći do obala južnog Grenlanda.

Alex je tek drugi uragan koji je u znanoj povijesti (od 1851. godine) formiran na Atlantiku u mjesecu siječnju. Prvi, i do ove godine jedini put se to dogodilo 1938 godine kada je na središnjem  Atlantiku formiran neimenovani uragan  u prvom tjednu siječnja (4.1.1938).    Zadnji puta je na Atlantik imao uragan u siječnju 1955. godine. Bio je to uragan Alice koji je formiran 31. prosinca  1954. godine, a trajao je do 4.1.1955. godine. Najveća prosječna brzina vjetrova je iznosila 129 km/h, tako da je aktualni uragan Alex najjači siječanjski uragan na Atlantiku.

Satelitska snimka uragana Alex

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned