Sunday, Jul. 12, 2020

Uragan Arthur jača uz istočnu obalu SAD-a

Autor:

|

03.07.2014

|

Kategorije:

Uragan Arthur jača uz istočnu obalu SAD-a

Dan uoči najvećeg praznika u SAD-u, ispred njenih istočnih obala  jača uragan Arthur.  U ranim jutarnjim satima četvrtka tropska oluja Arthur je postala uragan prve kategorije. Tijekom dana uragan i dalje jača pa je prema izvješću Nacionalnog centra za  uragane od 11 sati po istočnoameričkom  vremenu riječ o uraganu s  stalnom brzinom vjetra od 150 km/h. Centar uragana  se nalazi 175 kilometara jugozapadno od obala Sjeverne Karoline. Očekuje se njegovo kretanje prema sjeveru uz daljnje  jačanje u slijedeća 24 sata. Centar uragana bi trebao proći ili preko najistočnijih obala Sjeverne Karokine ili vrlo blizu obale. Tada bi Arthur trebao biti snažan uragan druge kategorije, a prognozira se stalna brzina vjetra od 170 km/h.

Uz jake vjetrove i obilnu kišu, dijelovi obale uz koje će proći centar uragana očekuju i poplave.

Arthur će tijekom vikenda nastaviti put prema sjeveru,  a tijekom nedjelje bi kao izvantropska oluja pogodio  najistočniji atlantski dio godine.

Athur je prva tropska oluja i prvi uragan u 2014, godini na Atlantiku. Riječ je i o prvom srpanjskom uraganu na Atlantiku u zadnje 4 godine, od uragana Alex iz srpnja 2010. godine.

Prosječni datum formiranja prvog uragana na Atlantiku je 10. kolovoza, dok je prosječni datum formiranja prve tropske oluje 9. srpnja.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropske oluje Arthur

slika 

Satelitska snimka tropske oluje Arthur

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned