Tuesday, Jun. 22, 2021

Uragan Arthur pogodio Sjevernu Karolinu

Autor:

|

04.07.2014

|

Kategorije:

Uragan Arthur pogodio Sjevernu Karolinu

U posljednjem satu petka po lokalnom vremenu centar uragana Arthur je prešao preko otočnog lanca barijernih otoka Outer banks koji se u pružaju ispred  obala američke savezne države Sjeverna Karolina. U tom je trenutku Arthur bio uragan druge kategorije s vjetrovima od 161 km/h.  Iako je riječ o snažnom uraganu nije zabilježena veća šteta, a nema ni ozlijeđenih osoba. Oko 44 tisuće stanovnika je ostalo bez struje. Veći dio od 60 tisuća stanovnika tog otočja nije se evakuirao prije dolaska uragana. Autocesta koja povezuje otočje s kopnom je zatvorena i njeno se ponovno otvaranje očekuje u subotu. Uragan Arthur je pogodio istok SAD-a baš na američki državni praznik, Dan nezavisnosti.

Tijekom petka Arthur se kretao prema sjeveru, udaljen od istočne obale SAD-a uz postupno slabljenje.  Do subote će Arthur postati post tropska oluja i pogodit će istočnu kanadsku pokrajinu Nova Škotska.  Iako  tada neće biti klasificiran kao uragan, to područje očekuje obilna kiša i snažni vjetrovi koji će uz obalu puhati prosječnom brzinom od 95 do 120 km/h, a udari će dosezati i 140 km/h.

Arthur je tek četvrti uragan koji je u znanoj povijesti (od 1851. godine) u mjesecu srpnju pogodio obale Sjeverne Karoline, ujedno i „najraniji“ uragan u kalendarskoj godini koji je pogodio Sjevernu Karolinu.

Satelitska snimka uragana Arthur snimljena s Međunarodne svemirske postaje

slika 

                               Radarska snimka uragana Arthur za vrijeme ulaska na kopno (landfall)

 slika

Radarska animacija uragana Arthur

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned