Wednesday, Sep. 18, 2019

Uragan Arthur pogodio Sjevernu Karolinu

Autor:

|

04.07.2014

|

Kategorije:

Uragan Arthur pogodio Sjevernu Karolinu

U posljednjem satu petka po lokalnom vremenu centar uragana Arthur je prešao preko otočnog lanca barijernih otoka Outer banks koji se u pružaju ispred  obala američke savezne države Sjeverna Karolina. U tom je trenutku Arthur bio uragan druge kategorije s vjetrovima od 161 km/h.  Iako je riječ o snažnom uraganu nije zabilježena veća šteta, a nema ni ozlijeđenih osoba. Oko 44 tisuće stanovnika je ostalo bez struje. Veći dio od 60 tisuća stanovnika tog otočja nije se evakuirao prije dolaska uragana. Autocesta koja povezuje otočje s kopnom je zatvorena i njeno se ponovno otvaranje očekuje u subotu. Uragan Arthur je pogodio istok SAD-a baš na američki državni praznik, Dan nezavisnosti.

Tijekom petka Arthur se kretao prema sjeveru, udaljen od istočne obale SAD-a uz postupno slabljenje.  Do subote će Arthur postati post tropska oluja i pogodit će istočnu kanadsku pokrajinu Nova Škotska.  Iako  tada neće biti klasificiran kao uragan, to područje očekuje obilna kiša i snažni vjetrovi koji će uz obalu puhati prosječnom brzinom od 95 do 120 km/h, a udari će dosezati i 140 km/h.

Arthur je tek četvrti uragan koji je u znanoj povijesti (od 1851. godine) u mjesecu srpnju pogodio obale Sjeverne Karoline, ujedno i „najraniji“ uragan u kalendarskoj godini koji je pogodio Sjevernu Karolinu.

Satelitska snimka uragana Arthur snimljena s Međunarodne svemirske postaje

slika 

                               Radarska snimka uragana Arthur za vrijeme ulaska na kopno (landfall)

 slika

Radarska animacija uragana Arthur

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine
Velika Britanija:  Izmjerena najviša temperatura u povijesti mjerenja   38.7 °C

O Autoru

Ned