Friday, May. 29, 2020

Uragan Carlos jača ispred pacifičke obale Meksika

Autor:

|

13.06.2015

|

Kategorije:

Uragan Carlos jača ispred pacifičke obale Meksika

Ispred pacifičke obale Meksika u četvrtak 11. lipnja se formirala treća tropska oluja sezone nazvana Carlos. Oluja je danas ojačala i postala uragan prve kategorije.  Centar uragana se nalazi oko 200 kilometara južnije od Acapulca i zasad se područje najjačih vjetrova i oborina nalazi nad oceanom. Uragan Carlos će se slijedećih dana uz postupno jačanje kretati paralelno uz jugozapadnu pacifičku obalu Meksika. Očekuje se da će do utorka pasti od 50 do 100 litara kiše, lokalno i preko 150 litara pa je stanovništvo upozoreno na moguće poplave i odrone.

Američki Nacionalni centar za uragane ističe da je prognoza i putanje i intenziteta uragana nakon dva dana vrlo nepouzdana, odnosno da prognostički modeli daju različite scenarije, a jedna od mogućnosti je i da Carlos direktno pogodi pacifičku obalu Meksika.

Carlos je već treći uragan sezone na sjeveroistočnom Pacifiku.  Njegovo formiranje na datum 13. lipnja je drugi najraniji datum pojave trećeg uragana sezone na tom području. Samo je 1956. godine ranije formiran treći uragan i to na datum 12. lipnja.

Prognoza putanje i intenziteta uragana Carlos

 slika

Satelitska snimka uragana Carlos 

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned