Wednesday, Jan. 27, 2021

Uragan Gonzalo prešao preko Bermudskog otočja

Autor:

|

18.10.2014

|

Kategorije:

Uragan Gonzalo prešao preko Bermudskog otočja

Uragan Gonzalo je u petak navečer po lokalnom vremenu direktno pogodio Bermudu. Neposredno pred ulazak centra uragana nad to otočje površine 54 kvadratna kilometra Gonzalo je sa treće kategorije jakosti oslabio na drugu. Prosječna brzina najjačih vjetrova je iznosila 177 km/h. Neslužbeni podaci govore da je maksimalni izmjereni udar vjetra iznosio 231 km/h. Tlak zraka se spustio na 953 mb.

Očekivalo se da bi se mogla ponoviti ili premašiti šteta od 300 milijuna dolara koju je 2003. prouzročio uragan Fabain, ali se ipak to nije dogodilo. Iako je šteta velika, današnje vijesti govore da je značajno manja od Fabiana.  Tijekom najjačeg udara uragana Gonzalo gotovo je  cijelo otočje bilo ostalo bez struje.  Nema ozlijeđenih ni poginulih osoba na Bermudi.

Tijekom subote uragan Gonzalo je brzo odmaknuo prema sjeveru. U noći na nedjelju Gonzalo će proći blizu obala Newfoundlanda, te se zatim kao izvantropska ciklona  uputiti prema sjevernom Atlantiku.  Početkom slijedećeg tjedna ta će ciklona zahvatiti Veliku Britaniju.

Satelitska snimka uragana Gonzalo  snimljena sa Međunarodne svemirske postaje 16.10.2014. Tada je Gonzalo bio uragan četvrte kategorije, prvi takve jakosti na Atlantiku u zadnje tri godine

 slika

Time lapse prikaz razvoja uragana Gonzalo od 13.-17.10.2014. (NASA)

 

Udar uragana Gonzalo na Bermudu

Prognoza putanje i intenziteta uragana Gonzalo (18.10.2014.)

slika

slika

 

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned