Tuesday, Apr. 7, 2020

Uragan Irma napada i meteorološke rekorde

Autor:

|

06.09.2017

|

Kategorije:

Uragan Irma napada i meteorološke rekorde

Iako je uragan Irma tek započeo svoj devastirajući put, već je osigurao svoje mjesto u meteorološkoj povijesti kao jedan od najjačih uragana (tropskih ciklona),  ne samo na Atlantiku.

U prvim satima srijede 6. rujna po lokalnom vremenu uragan Irma je direktno pogodio nekoliko manjih otoka na sjeveru otočja Mali Antili. Oko uragana je prešlo preko otoka Barbude (1638 stanovnika), St Bartha (9000 stanovnika), Anguilla (15000) i Saint Martina. Te otoke Irma je pogodila kao uragan pete kategorije s najjačim vjetrovima stalne brzine od 295 km/h. Na otoku Barbudi su, prije nego što su mjerni instrumenti prestali raditi, izmjereni vjetrovi prosječne  brzine od 190 km/h, s udarima do 250 km/h. Tlak u središtu uragana je iznosio 916 mbara. Prvi podaci s pogođenih otoka govore o velikoj šteti od vjetra i poplava. Potvrđena je smrt najmanje  dviju osoba.  U znanoj povijesti još niti jedan uragan nije bio ovako na ovom otočju.

Samo je jedan uragan u znanoj povijesti na Atlantiku (podaci postoje od 1851. godine) bio ovako snažan pri tzv. „landfallu“,  odnosno prelasku centra uragana preko otoka ili kopna. Riječ je o neimenovanom uraganu  koji je početkom rujna 1935 na Dan rada pogodio krajnji jug Floride (Florida Keys).  Tada se  uragani još nisu imenovali.

Na globalnoj razini samo su još tri tajfuna (naziv za uragane ne zapadnom Pacifiku) bili jednako jaki ili jači (prema prosječnoj brzini vjetra) prilikom udara na kopno.  Istom snagom kao i Irma Tajvan je 1959. godine pogodio super tajfun Joan.  Tek  s malo većom  stalnom brzinom vjetra od 306 km/h bili su prilikom udara na kopno supertajfuni Meranti (2016.g.) i Haiyan (2013.g). Oba navedena supertajfuna su pogodila Filipine.

Irma se tijekom srijede, uz zadržavanje iste snage  kretala dalje preko Djevičanskih otoka. Tijekom četvrtka i petka će se kretati centrom malo sjevernije od Portorika, Hispaniole prema južnom dijelu Bahama i Kubi. Početkom vikenda bi se trebala nalaziti između Kube i Floride, te zatim skrenuti prema Floridi.  Vlasti su u područjima gdje se slijedećih dana očekuje udar Irme naredile evakuaciju ljudi koja je u tijeku.

Irma je već 24 sata uragan pete kategorije s vjetrovima od 295 km/h. Tako nešto se dosad nije dogodilo na Atlantskom oceanu u znanoj povijesti. Do sada je najduže takav status imao uragan Allen (1980. godine) koji je 18 sati neprekidno održavao prosječne najjače vjetrove od najmanje 290 km/h.  Nacionalni centar za uragane u zadnjoj prognozi (21:00  UTC) očekuje da će Irma, zbog povoljnih atmosferskih i oceanskih uvjeta,  i dalje biti uragan pete kategorije jakosti i to najmanje slijedeća dva dana. Ako se to i dogodi, onda Irme može postati i uragan koji je najduže na Atlantiku držao status najviše pete kategorije. Zasad taj rekord drže spomenuti uragan Allen te uragan Ivan (2004) koji su tri dana (ali ne neprekidno) bili uragani pete kategorije.

Atlantik je zadnji puta „vidio“ ovako snažan uragan 2005. godine. Bio je to čuveni uragan Wilma koji je rekorder po najnižem tlaku (882 mbara). Međutim Wilma nije pogodila kopno s vjetrovima od 295 km/h.  Na Floridu je Wilma stigla kao uragan treće kategorije jakosti. Uz Irmu i Wilmu, samo su još dva uragana na Atlantiku dosegnula prosječnu brzinu vjetrova od 295 km/h ili više. Bio je to uragan Allen (306 km/h) i Gilbert (1998., 295 km/h).

Irma slijedećih dana ima šansu, a sve prognoze upućuju da će tako vjerojatno i  biti, da pogodi kopno SAD-a snagom najmanje četvrte kategorije jakosti. Biti će to drugi udar uragana četvrte kategorije na SAD u istoj  godini. Uragan Harvey je 25. kolovoza pogodio Teksas snagom četvrte kategorije (209 km/h). Tako nešto se u znanoj povijesti još nije dogodilo.

Uz Irmu, na Atlantiku na Atlantiku pratimo danas još dva uragana. Tropska oluja Jose je na istočnom Atlantiku postala uragan prve kategorije s vjetrovima od 120  km/h. Jose se kreće prema istočnim Karibima, te bi oko subote, kao uragan treće kategorije trebao proći malo sjevernije od današnje pozicije Irme.

U  jugozapadnom dijelu Meksičkog zaljeva tropska oluja Katia danas je naglo ojačala i također postala uragan. Slijedećih dana će se sporo kretati uz obalu Meksika na koju bi trebala ući tijekom vikenda.

Zadnjih 60 sekundi rada kamere na St. Martinu za vrijeme udara uragana Irma

Uragan Irma na St. Martinu

Naslovna slika: Satelitska IC  snimka uragana Irma:  otokom  Barbuda je unutar oka

Pozicija i prognoza putanje uragana Irma (6.9.2017. 21:00 UTC)

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned