Tuesday, Jul. 14, 2020

Uragan Irma: Nova tropska prijetnja sa Atlantika?

Autor:

|

31.08.2017

|

Kategorije:

Uragan Irma: Nova tropska prijetnja sa Atlantika?

Bivši uragan, danas tropska depresija  Harvey konačno se odmaknula od jugoistoka Teksasa. Nacionalni centar za uragane više ne izdaje priopćenja vezana uz Harveja. Depresija se dolinom rijeke Mississippi kreće prema unutrašnjosti, donoseći i dalje kišu na svom putu, ali bez većih poplava. Na poplavljenim područjima juga Teksasa s odlaskom Harveya sve su vidljiviji razmjeri katastrofe.  Spašavanje ljudi iz poplavljenih područja traje i dalje, a u Houstonu i okolici se pretražuje kuća po kuća. Broj žrtava je do četvrtka već porastao na 39.

Najmanje što teško stradalom području juga Teksasa treba su nove tropske oluje ili uragani. Nacionalni centar za uragane promatra jugozapadni dio Meksičkog zaljeva kao područje gdje se slijedećih dana može razviti novi tropski sistem. Ipak, šanse da se tako nešto dogodi u slijedećih pet dana, danas su male (20%).

Na istočnom Atlantiku, 675 km zapadno od Zelenortskih otoka u srijedu je formirana tropska oluja nazvana Irma. Prosječna brzina vjetrova je iznosila 85 km/h.  Oluja je tijekom  24 sata naglo ojačala i postala uragan duge kategorije s prosječno, brzinom vjetra od 155 km/h.  Uragan je i dalje jačao te je po posljednjem izvješću centra za uragane već riječ o snažnom uraganu treće kategorije s prosječnim vjetrovima od 185 km/h. Uragan se nalazi nad istočnim Atlantikom, gotovo 3 tisuće kilometara udaljen od Malih Antila.

Ispred Irme je još vrlo dugi put. Trenutna službena prognoza očekuje da će Irma i slijedećih dana ostati snažan uragan, a za otprilike tjedan dana će se približiti Malim Antilama. Tada bi Irma trebala biti i uragan četvrte kategorije.  Zasad je prerano preciznije reći hoće li ovaj opasni uragan ugroziti karipske otoke  te potom obale SAD-a Ili srednje Amerike ili će skrenuti prema otvorenom oceanu. Prognostički modeli daju vrlo različite scenarije vezane uz uragan u razdoblju od 8 do 10 dana.

U svakom slučaju u danima koji prethode klimatološkom vrhuncu sezone uragana (10. rujna) kretanje uragana Irma će se pažljivo pratiti. Iza Irme, a ispred obala Afrike se već nalazi i novi tropski val koji ima potencijala da postane tropski sustav.

Prognoza putanje i intenziteta uragana Irma (31.8.2017.)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned