Tuesday, Jul. 14, 2020

Uragan Irma pogodio Kubu snagom kategorije 5, slijedi udar na Floridu

Autor:

|

09.09.2017

|

Kategorije:

Uragan Irma pogodio Kubu snagom kategorije 5, slijedi udar na Floridu

Uragan Irma nastavlja svoj razorni put preko Kariba i sve je bliže Floridi. Uz veliku materijalnu štetu na otocima koje je direktno pogodio, uragan je dosad uzeo najmanje 23 života.

Irma je najprije snagom pete kategorije (s najjačim vjetrovima prosječne brzine 295 km/h) direktno pogodila i gotovo kompletno razorila mali karipski otok Barbudu.  Strahovalo se da će ovog vikenda i uragan Jose pogoditi Barbudu i sjeverni dio Malih Antila, ali posljednje prognoze ipak govore da će Jose proći malo sjevernije od tog otočja, i slijedećih dana ne predstavlja prijetnju Karibima.  Jose je uragan četvrte kategorije, koji je u petak s prosječnim vjetrovima od 250 km/h bio nadomak petoj kategoriji jakosti.

Irma nije direktno pogodila Portoriko i Hispaniolu, već je prošla sjevernije od tih otoka. Teško je stradalo otočje Turk i Caicos preko kojeg je uragan Irma snagom kategorije 4 prešao u noći od četvrtka na petak.

U noći od petka na subotu Irma je pogodila kubanski arhipelag Camaguex koji se proteže uz sjevernu obalu Kube. Neposredno prije toga uragan je ponovno ojačao na najvišu petu kategoriju jakosti s vjetrovima prosječne brzine od 260 km/h.  Posljednji je puta Kubu uragan pete kategorije direktno pogodio još 1924. godine.  Iz Kube nema vijesti o poginulima i ozlijeđenima, ali je materijalna šteta velika.

Ubrzo nakon ulaska centra uragana na kopno Kube, Irma je malo oslabila, a taj se trend, zbog gibanja dijela uragana preko kopna nastavio i u subotu, pa Irma napušta Kubu kao uragan četvrte kategorije jakosti, a u subotu i treće kategorije s vjetrovima od 205 km/h.

Prema zadnjem izvještaju američkog Nacionalnog centra za uragane (18:00 UTC) centar uragana Irma se nalazi  ispred sjevernih obala Kube, 235 km jugoistočno od   floridskog otočja Key West.

Očekuje se da će ga direktno pogoditi tijekom nedjelje , a do tada bi Irma po službenoj prognozi trebala još ojačati i postati opet uragan četvrte kategorije. Irma bi se, prema trenutnim projekcijama trebala kretati uz zapadnu obalu Floride prema sjeveru.

Bez obzira na kategoriju (koja označava samo prosječnu brzinu najjačih vjetrova) čitava će Florida osjetiti posljedice udara ovog snažnog uragana. Uz jake vjetrove i poplave zbog obilnih kiša, obalna će područja biti poplavljena zbog olujnog uspora, odnosno prodora velike količine oceanske vode koju guraju snažni vjetrovi na kopno.  Posljednje projekcije govore da bi dijelovi zapadne obale Floride mogli biti pod vodom visine od 3 do 4.5 metara.  Uz sve to obalno područje će pogoditi veliki razorni valovi. Već su izdana upozorenja i za tornada.

Milijuni ljudi s Floride su napustili svoje domove, a 54 tisuće je već potražilo spas u skloništima.

Satelitska snimka uragana Irma s centrom ispred obala  Kube, 9.9.2017. 17-45 UTC

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned