Thursday, May. 28, 2020

Uragan Irma udario na Floridu

Autor:

|

10.09.2017

|

Kategorije:

Uragan Irma udario na Floridu

Nakon što je razorio dijelove Kariba, uključujući i sjever Kube, uragan Irma je  tijekom nedjelje 10. rujna udario na obale Floride.  Najprije je u ranim jutarnjim satima centar uragana (tzv. „oko“) prešlo preko otočja Florida Keys.  U tom trenutku je, prema izvješću Nacionalnog centra za uragane Irma bila uragan četvrte kategorije jakosti s kontinuiranim   vjetrovima maksimalne brzine od 215 km/h. Tlak u središtu uragana je iznosio 929 mbara.  Komunikacija s tim područjem je u prekidu pa nisu poznati razmjeri štete koju je uragan počinio.

Uragan se potom nastavio kretati prema jugozapadnim obalama Floride. Nekoliko sati kasnije uslijedio je drugi ulazak na kopno SAD-a. U poslijepodnevnim satima (po lokalnom vremenu) centar uragan Irma je pogodio otok Marco Island, oko 25 kilometara jugoistočno od Naplesa. Tada je Irma bila uragan treće kategorije s kontinuiranim vjetrovima od 185 km/h i tlakom od 940 mbara. Na tom otoku je izmjeren udar vjetra od 209 km/h. Prvi izvještaji govore o velikoj šteti.

Uragan se nastavlja kretati prema sjeverozapadu Floride. Iako se očekuje postupno slabljenje vjetra Irma će barem do ponedjeljka ujutro po lokalnom vremenu imati status uragana.   Vjetrovi uraganske snage (> 119 km/h) pušu u krugu od 130 kilometara od centra. Vjetrovi olujne snage (> 63 km/h) pušu u krugu radijusa 350 kilometara od centra. Najjači su vjetrovi u tzv. očnom zidu uragana (najjači dio uragana).  U trenutku prolaska očnog zida preko grada Naplesa puhali su vjetrovi kontinuiranom brzinom od 142 km/h, a udari su dosezali 217 km/h.

 

Ukoliko se kao kriterij jakosti uragana uzme tlak prilikom ulaska na obale  onda Irma dijeli sedmo mjesto (zajedno s uraganom iz 1928. godine koji je također pogodio Floridu) na listi uragana koji su pogodili SAD.  Najniži tlak od 892 mbara pri ulasku na kopno na obale SAD-a je imao  tzv. „Labour Day  uragan“. Taj je uragan također pogodio Florida Keys  1935. godine. Bio je to uragan pete kategorije s kontinuiranim vjetrovima od 295 km/h.  Istu jačinu je imala i Irma kad je prije nekoliko dana pogodila karipski otok Barbudu.  Taj uragan iz 1935. godine je usmrtio 423 osobe.

Udar Irme na SAD je uslijedio samo 16 dana nakon što je uragan Harvey, također snagom kategorije 4 pogodio Teksas, također s vjetrovima od 215 km/h. To je prvi puta u znanoj povijesti (a podaci postoje za zadnjih 166 godina)  da su u istoj godini obale SAD-a pogodila dva uragana četvrte kategorije jakosti.  Koliko je to rijedak događaj govori i podatak da je od 1851. godine dokumentirano samo 27 uragana četvrte ili više kategorije prilikom udara na obale SAD-a. Od njih 27, samo su tri bila kategorije 5. Bili su to već spomenuti uragan iz 1935. godine, zatim uragan Camille iz 1969. godine (pogodio Mississippi) te uragan Andrew iz 1992. godine (Florida).

Razorna snaga uragana Irma se osjeća na čitavoj Floridi, u nedjelju najviše na južnoj.  Do kraja nedjelje i tijekom ponedjeljka svu snagu Irme će osjetiti i stanovnici sjevera Floride te susjednih država. Čitava se Florida i dalje nalazi pod upozorenjem zbog uragana.

Prema podacima dostupnim u trenutku pisanja vijesti (22 sata, nedjelja) bez struje je na Floridi više od 2 milijuna ljudi. Očekuje se da će  taj broj znatno narasti i da će mnogi biti tjednima bez struje.

Udari vjetra mjestimice dosežu i do 250 km/h.  Mnoga obalna područja su poplavljena i zbog prodora velike količine morske vode koju snažni vjetrovi guraju na obalu.  Poplavljeno je i središte Miamija.

Uragan „proizvodi“ i tornada, i već je zabilježeno nekoliko tornada na jugu Floride koji su počinili štetu.

Prije dolaska uragana Irme evakuirano je oko 7 milijuna ljudi, što je najveća evakuacija u povijesti SAD-a.

Naslovna slika: Oko uragana Irme prelazi preko otočja Florida Keys

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned