Sunday, Jan. 24, 2021

Uragan Lane: Najkišovitiji tropski sustav na Havajima i drugi najkišovitiji u SAD-u

Autor:

|

29.08.2018

|

Kategorije:

Uragan Lane: Najkišovitiji tropski sustav na Havajima i drugi najkišovitiji u SAD-u

Bivši uragan Lane je u  utorak 28. kolovoza nakon desetodnevnog „putovanja“ Tihim oceanom  postao post tropska oluja oko 900 kilometara sjeverozapadno od Havaja.  Tijekom tih deset dana bio je kratkotrajno dosegnuo i status uragana najviše, pete kategorije jakosti. Iako   Lane nije direktno pogodio Havaje, na tom je otočju „ispustio“ rekordnu količinu kiše.

Na meteorološkoj postaji Mountain View, koja se nalazi na  havajskom Velikom otoku, na nadmorskoj visini od 500 metara, od 22. do 26. kolovoza 2018. je izmjereno 1321.3 litara kiše na kvadratni metar. Na jednoj privatnoj meteorološkoj postaji je izmjereno još više kiše vezane uz prolazak uragana Lane, čak 1493.5 litara na kvadratni metar. Američki Državni meteorološki servis će kontaktirati vlasnika te postaje i provjeriti pouzdanost mjerenja.

Lane je na Havajima donio rekordnu količine kiše za jedan tropski sustav. Do ove godine je rekord držao uragan Hiki koji je 1950. godine donio 1320.8 litara kiše na kvadratni metar. Dakle, Lane je nadmašio rekord samo za pola litre kiše.

Sve do prošle godine je uragan Hiki držao status najkišovitijeg tropskog sustava za cijeli teritorij SAD-a.  A onda je krajem kolovoza 2017. godine, uragan Harvey na jugoistoku Teksasa na jednoj meteorološkoj postaji (Nederland) donio čak 1538.7 litara kiše na kvadratni metar, što je postao novi rekord.

Tako su na teritoriju SAD-a, u razmaku od samo godinu dana, dva uragana donijela rekordnu količinu kiše.

Na Havajima, posebno na Velikom otoku (Big Island)  su mnoga područja poplavljena. Na desetine ljudi je spašavano iz bujica i poplavljenih objekata, ali ljudskih žrtava nije bilo.

Na Istočnom se Pacifiku već nalaze dva nova uragana, Mirnima i Norman. I dok će uragan Miriam prije Havaja skrenuti na sjever, slijedećeg tjedna bi se prema Havajima mogao uputiti uragan Norman. Trenutno kompjuterski modeli ipak predviđaju da će i Norman „poštediti“ Havaje. Međutim, prognoze za tako daleko razdoblje su često podložne promjenama.

Naslovna slika: uragan Lane snimljen s Međunarodne svemirske postaje, 22.8.2018.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned