Tuesday, Jul. 14, 2020

Uragan Leslie na putu prema Portugalu

Autor:

|

12.10.2018

|

Kategorije:

Uragan Leslie na putu prema Portugalu

Nakon trotjednog „boravka“ na Atlantskom oceanu, danas je konačno definirana konačna destinacija aktualnog uragana Leslie.

Naime, još 23. rujna je nad središnjim Atlantikom formirana suptropska oluja Leslie. Takve oluje imaju karakteristike i tropskih i izvantropskih sustava.  Nakon nekoliko dana Leslie je izgubila tropska obilježja i tri je dana imala status post tropske oluje. Potom je krajem rujna postala tropska oluja, a 3. i 4. listopada nakratko je ojačala i na uragan prve kategorije. Potom se nekoliko dana sporo kretala središnjim Atlantikom u statusu tropske oluje, a od 9. listopada Leslie je ponovo uragan prve kategorije.

Leslie je jedan od najdugotrajnijih tropskih sustava na Atlantiku u znanoj povijesti. Konačna statistika će biti poznata nakon službene analize sezone, ali zasigurno će ući na popis najdugotrajnijih atlantskih tropskih sustava. Ipak rekord je nedostižan, a drži ga neimenovana treća  tropska oluja godine 1899. koja je trajala čak 27.75 dana.

Već nekoliko dana Leslie se kreće prema istočnom Atlantiku, odnosno prema otočju Madeira. I dok su sve do danas prognoze daljnjeg kretanja uragana bile nepouzdane, prognostički modeli su sad prilično suglasni da će se Leslie uputiti prema obalama Portugala.

Američki Centar za uragane je danas, prvi puta u povijesti za područje otočja Madeire izdao upozorenje za dolazak uragana. Prema posljednjim prognozama (petak, 12.10.2018., 21:00 UTC) uragan Leslie se nalazi oko 1400 kilometara jugozapadno od Lisabona i kreće se prema Portugalu brzinom od 56 km/h.  Leslie je uragan prve kategorije s stalnim vjetrovima prosječne brzine 140 km/h.

Sjevernije od Madeire bi trebao proći  subotu ujutro, a na obalama Portugala se očekuje na prijelazu od subote na nedjelju.  Prognozirano mjesto ulaska oluje na kopno je malo sjevernije od Lisabona.

Ipak, prije dolaska do obala Portugala Leslie će  postati post tropska oluja, odnosno ne bi trebao biti klasificiran kao tropski sustav. Bez obzira na službeni status dio Portugala koji direktno pogodi centar oluje očekuju vjetrovi uraganske jačine, a dijelovi zapadne Španjolske će se naći na udaru olujnih vjetrova. Uz snažne vjetrove očekuju se bujične poplave zbog obilne količine kiše.

Novosti vezane uz uragan Leslie pratite na stranicama Crometeo foruma.

Položaj i prognozirana putanja uragana Leslie, 12.10.2018. 21:00 UTC

slika

Satelitska snimka uragana Leslie, 12.10.2018.

slika

Put uragana Lesli na Atlantiku od 23.9.2018. do 12.10.2018.

slika

Bivši uragan Michael se bzo nakon što je napustio kopno SAD-a transformirao u post tropsku oluju koja će se ovog vikenda brzo kretati preko Atlantika prema Europi.  Prema jutros  objavljenoj prognozi Centra za uragane post tropska oluja Michael bi se krajem vikenda ili početkom slijedećeg tjedna trebala približiti atlantskoj obali Francuske, ali bi tada to bilo riječ o slaboj oluji koja bi se mogla i raspasti prije kopna.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned