Thursday, Jul. 9, 2020

Uragan Matthew naglo jača nad Karipskim morem

Autor:

|

30.09.2016

|

Kategorije:

Uragan Matthew naglo jača nad Karipskim morem

Ovogodišnji je  rujan na Atlantiku  donio nekoliko slabijih tropskih oluja koje su se zadržavale nad otvorenim oceanom bez dolaska do kopna. Međutim,  kraj prosječno najaktivnijeg mjeseca na tropskom Atlantiku te početak listopada donosi potencijalno opasan uragan. Nad istočnim dijelom Karipskog mora, na području Malih Antila u srijedu 28. rujna se  formirala tropska  oluja nazvana Matthew. Krajem četvrtka već je ojačala i postala uragan prve kategorije, a tijekom petka je uragan nastavio naglo jačati i brzo je postao tzv. snažan uragan treće, a potom i četvrte  kategorije jakosti. Prognostički modeli nisu predvidjeli ovako naglo jačanje uragana.

Prema zadnjem izvješću američkog Nacionalnog centra za uragane (17 sati lokalno vrijeme)   centar uragana se nalazi 120 kilometara sjeverno od obala Kolumbije, nad južnim dijelom Karipskog mora. Prosječna brzina najjačih vjetrova iznosi 220 km/h, što ga čini uraganom četvrte kategorije jakosti.  Tlak zraka u centru uragana iznosi 949 mbara.U 24 sata tlak zraka je pao za 44 mbara.

Do kraja vikenda, uragan bi trebao skrenuti na sjeveru i izgledno je da će se na njegovom putu naći  Jamajka te potom istočna Kuba početkom slijedećeg tjedna. Daljnje  prognoze i putanje i intenziteta su još vrlo nepouzdane i nesigurne.  Moguće je da uragan direktno pogodi bilo koje područje istočne obale SAD-a ili da prođe dovoljno daleko  od obale bez većeg direktnog utjecaja.

Matthew je najjači uragan nad Karibima u zadnje 4 godine, još od poznatog uragana Sandy iz 2012. godine koji je krajem listopada kao pogodio šire područje  New Yorka,  akon što je nekoliko dana ranije kao uragan treće kategorije pogodio istok Kube. Sandy je postao najveći (po površini) uragan na Atlantiku i drugi najskuplji uragan u povijesti SAD-a.

 Prognoza putanje i intenziteta uragana Matthew (30.9.2016. 21:00 UTC)

slika

Satelitska snimka uragana Matthew 30.9.2016.

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned