Wednesday, Jul. 8, 2020

Uragan Matthew pogodio Haiti, tajfun Chaba Okinawu

Autor:

|

04.10.2016

|

Kategorije:

Uragan Matthew pogodio Haiti, tajfun Chaba Okinawu

Snažan uragan Matthew je u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu pogodio krajnji jugozapadni dio najsiromašnije karipske države Haiti. U trenutku ulaska centra uragana na obale Haitija prosječna brzina najjačih vjetrova je iznosila 230 km/h što ga čini uraganom četvrte kategorije jakosti.  Tlak zraka u središtu uragana  iznosio je 934 mbara.  Riječ je o trećem najjačem uraganu koji je u znanoj povijesti pogodio Haiti, te najjačem u zadnje 52 godine.  Samo su uragani Cleo (1964. godine) i uragan Flora (1963) bili jači kada su direktno pogodili Haiti.  Zasad nema izvještaja o posljedicama  uragana ali se strahuje da će štete od jakih vjetrova, obilnih kiša, poplava i odrona biti velike. Obilna kiša na Haitiju i Dominikanskoj Republici i dalje pada, a očekuje se da bi lokalno moglo pasti i preko 1000 litara kiše.

Nakon Haitija centar uragana se kreće prema krajnjem istoku Kube, gdje se očekuje do kraja dana, a potom će se uputiti prema Bahamima preko kojih će sporo prelaziti tijekom srijede i četvrtka. Ne očekuje se bitno slabljenje uragana te bi on i slijedeća dva dana, po aktualnim prognozama trebao zadržati status četvrte  kategorije.   Nakon Bahama uragan Matthew će se uputiti prema jugoistoku SAD-a, a sve je vjerojatnije da će doći i do direktnog udara na kopno.  Ukoliko centar uragana i ne pogodi američku obalu kretati će se dovoljno blizu da se njegov utjecaj osjeti od Floride do sjeveroistoka SAD-a.

Nad Atlantikom je danas formirana i nova tropska oluja nazvana Nicole.  Nalazi se 840 kilometara sjeveroistočno od Puerto Rica i slijedećih će se dana zadržavati nad otvorenim oceanom beu utjecaja na kopno. Nicole je znatno slabiji sistem od uragana Matthew i dovoljno daleko pa neće imati utjecaja na njegovu putanju.

Satelitska snimka uragana Matthew između Haitija i Kube, 4.10.2016.

 slika

Na drugom kraju svijeta također udar snažnog tropskog  sistema.  Južno japansko Ryukyu otočje pogodio je snažan tajfun četvrte kategorije nazvan Chaba. Tijekom vikenda tajfun je, slično kao i uragan Matthew nad Karipskim morem bio dosegnuo i status supertajfuna pete kategorije jakosti.  Lokalni mediji izvještavaju da je Chaba najjači tajfun koji je pogodio dijelove Okinawe u znanoj povijesti.  Oko 4000 ljudi je ostalo bez struje. Najviše štete je pretrpio mali otok Kume koji se našao na putu najjačeg dijela tajfuna  s vjetrovima  do 216 km/h. Nakon  najjužnijih japanskih otoka tajfuna se uputio prema sjeveru i  prije ulaska na kopno središnjeg Japana proći će između Japana i Južne Koreje.  Iako tajfun postupno slabi veći veći dio Japana i južne Koreje očekuju obilne kiše  i jaki vjetrovi.   Do kraja  tjedna se očekuje razvoj novog tropskog sustava nad zapadnim Pacifikom. Dugoročne prognoze govore da bi se na njegovom udaru mogli naći Filipini, Tajvan te Kina.

Satelitska snimka supertajfuna Chaba sjeverozapadno od Okinawe, 3.10.2016.

slika

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned