Sunday, Jul. 5, 2020

Uragan Matthew prijeti Karibima, tajfun Chaba Japanu

Autor:

|

02.10.2016

|

Kategorije:

Uragan Matthew prijeti Karibima, tajfun Chaba Japanu

Jamajka, Haiti i Kuba se pripremaju za udar snažnog uragana Matthew.  Tijekom četvrtka i petka uragan je naglo jačao nad južnim dijelom Karipskog mora i u samo 36 sati je prešao put od tropske oluje do uragana pete kategorije. U petak navečer Matthew je postao prvi uragan pete kategorije na Atlantiku od 2007. godine (uragan Felix).  Tijekom subote Matthew je  tek malo oslabio, te je i dalje snažan uragan četvrte kategorije jakosti.

Prema posljednjem izvješću američkog Nacionalnog centra za uragane (nedjelja 14 sati lokalno vrijeme)  stalna brzina vjetrova oko centra uragana iznosi 230 km/h uz tlak od 945 hPa.  Centar uragana se  nalazi 475 km južno-jugoistočno od Kingstona (Jamajka) i kreće se vrlo  sporo, brzinom od 7 km/h u smjeru sjeverozapada. Prognozirana putanja ga vodi prema sjeveru i na prijelazu od ponedjeljka na utorak centar snažnog uragana bi trebao proći između Jamajke i Haitija ili direktno pogoditi zapadni dio Haitija. U svakom slučaju, istok Jamajke i Kube, te zapadni dio Haitija očekuju najjači utjecaj uragana.  To će područje pogoditi snažni vjetrovi, vrlo obilna kiša te plavljenje dijelova obale zbog vodenog vala (tzv. olujni  uspor).   Na navedenom se području očekuju vjetrovi prosječne brzine od 130 km/h s udarima i do 160 km/h, a u najjačim dijelovima uragana će vjetrovi biti i jači.  Očekuje se i od 250 do 500 litara kiše, lokalno i više. Posebno se  upozorava da bi na jugu Haitija moglo pasti i do 1000 litara kiše,  što bi moglo dovesti do katastrofalnih posljedica.

Sredinom tjedna uragan će se premjestiti nad Bahame, a potom se uputiti prema sjeveru.  Prognoza putanje u drugom dijelu tjedna je još uvije vrlo nesigurna i nepouzdana, pa je moguće da uragan direktno pogodi i  bilo koji dio istočne obale SAD-a.

Prognoza putanje i intenziteta uragana Matthew (nedjelja 2.10.2016. 18:00 UTC)

slika

Satelitska snimka uragana Matthew (2.10.2016. 18:00 UTC)

slika

 

Na drugom kraju svijeta jača još jedan tropski sistem. Riječ je o tajfunu imena Chaba.  Tajfun se nalazi nad zapadnim Pacifikom i očekuje se da će u utorak zahvatiti najjužnije japanske otoke.  Danas je Chaba tajfun treće kategorije jakosti s vjetrovima stalne brzine od 204 km/h, a prognozira se njegovo jačanje dok se bude kretao prema južnom Japanu.  Sredinom tjedna  snažan tajfun bi, prema današnjim prognozama trebao direktno pogoditi japanski otok Kyushu, a potom i središnji dio Japana.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned