Monday, Jul. 13, 2020

Uragan Nate pogodio jug SAD-a

Autor:

|

08.10.2017

|

Kategorije:

Uragan Nate pogodio jug SAD-a

Uragan Nate u noći od subote na nedjelju je ušao na obale juga SAD-a. U trenutku ulaska centra uragana, na ušću rijeke Mississippi Nate je bio uragan prve kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine 140 km/h.  Zanimljivo je da je centar uragana direktno prešao i preko zračne baze Kessler, gdje su smješteni  zrakoplovi koji istražuju uragane (tzv. „lovci na uragane“, „hurricane hunters“).

Uragan nate je tijekom subote vrlo brzo prešao preko cijelog Meksičkog zaljeva, od prolaza između Yucatana i Kube do obala Mississippija. Prema izvještaju američkog centra za uragane najveća brzina kretanja uragana je bila 45 km/h, što je rekord za područje Meksičkog zaljeva.

Uragan je poplavio dijelove obalnih područja država Mississippi i Alabame. U nedjeljno jutro bez struje je bilo oko 140 tisuća domova.

Ulaskom na kopno, Nate je brzo oslabio i postao tropska oluje te depresija. Ostaci bivšeg uragana Nate se brzo kreću prema sjeveroistoku SAD-a donoseći obilnu kišu.

U SAD-u nije bilo ljudskih žrtava uragana Nate. Nekoliko dana ranije tropska oluja Nate je na području Srednje Amerike usmrtila najmanje 38 osoba. Posljednji podaci govore da je u poplavama i odronima u Nikaragvi poginulo 16 osoba, u Costa Rici 11, Panami 7, Hondurasu 3 i u Salvadaru 1 osoba.

Putanja uragana  Nate (4.-8.10.2017)

Satelitska snimka tropske depresije Nate nad jugoistočnim dijelom SAD-a, 8.10.2017.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned