Sunday, Jul. 12, 2020

Uragan Patricia se brzo raspao nad Meksikom

Autor:

|

24.10.2015

|

Kategorije:

Uragan  Patricia se brzo raspao nad Meksikom

Nakon što je  tijekom petka uragan Patricia eksplozivno ojačao ispred pacifičke obale Meksika i postao jedan od najjačih tropskih sistema u znanoj povijesti Zemlje (na zapadnoj hemisferi je službeno i najjači znani uragan), tijekom subote je uragan nad meksičkim kopnom jednako brzo i slabio. Na sreću, prve vijesti iz   Meksika ne upućuju na teže posljedice udara uragana.

U petak navečer po lokalnom vremenu uragan je pogodio pacifičku obalu Meksika.  U trenutku  ulaska na kopno, 85 kilometara sjeverozapadno od Manzanilla,  Patricia je i dalje bila uragan pete kategorije s prosječnim vjetrovima brzine od 270 km/h.   Međutim  takvi najjači vjetrovi su zahvatili vrlo malo područje oko centra uragana, u promjeru od 25 kilometara.  U devedesetak kilometaraa udaljenom Manzanillu u tom su trenutku puhali vjetrovi jačine tropske oluje, do 63 km/h.Tako  je uragan ušao na kopno na slabo naseljenom području  između dva velika grada, Manzanillo i Puerto Vallarta koji su  izbjegli najjači dio uragana.   I na kopnu je uragan prošao sjevernije od drugog najvećeg meksičkog grada, Guadalajare.

U znanoj povijesti je poznat samo još jedan uragan pete kategorije koji je pogodio pacifičku obalu Meksika.  Neimenovani uragan je krajem listopada  1959. godine imao sličnu putanju kao i Patricia i pogodio je područje blizu Puerto Vallarte. Tada je život izgubilo 1800 ljudi.

Tijekom subote iz Meksika su stizale vijesti o počinjenoj šteti,  ali se čini da je ona manja nego što se očekivalo od ovako snažnog uragana. Uragan je donio obilnu kišu, osobito obalnom području oko mjesta  ulaska na kopno.  Palo je, u 24 sata do 290 litara kiše. Bilo je izvještaja  o poplavama i  odronima, ali zasad izgleda bez težih posljedica.

Zasad nema ni izvještaja o ljudskim žrtvama, ali treba pričekati i vijesti iz najteže pogođenog područja. Uragan se nakon ulaska na kopnu vrlo brzo kretao prema unutrašnjosti  Meksika   uz brzo slabljenje tako da je već u subotu poslijepodne Patricia klasificirana kao tropska depresija s prosječnim vjetrovima od  55 km/h, a tlak je porastao do 1002 mbara.  Do kraja subote Patricia će  izgubiti tropska obilježja nad sjeveroistočnim Meksikom i susjednim Teksasom u SAD-a.

Nad  južnim se Teksasom upravo razvija ciklona koja neće imati tropska obilježja, ali će u svoju cirkulaciju povući i ostatke uragana  Patricia.  Ovakva situacija već  je  prouzročila obilne kiše i poplave na jugu  Teksasa te uz meksičku obalu Golfskog zaljeva.  Obilne kiše i poplave će  do kraja vikenda zahvatiti  veči dio  Teksasa i Louisiane.

Satelitska snimka ulaska centra uragana Patricia na  pacifičke obale Meksika (23.10.2015. 23.00 UTC)

slika

Snimke uragana Patricia sa Međunarodne svemirske postaje

 

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned