Saturday, Aug. 8, 2020

Uskoro nova vrućina, hoće li biti rekordna?

Autor:

|

13.07.2015

|

Kategorije:

Uskoro nova vrućina, hoće li biti rekordna?

U dane vikenda vrijeme je bilo kakvo i dolikuje sredini klimatološkog ljeta – gotovo vedro, vrlo toplo i vruće, a malo nestabilnije bilo je samo na sjeveru zemlje. Pri tome je nedjelja bila nešto toplija od subote.  Ljetu se, kada su vremenske prilike u pitanju, ne vidi kraja, a to i ne čudi s obzirom da ulazimo u prosječno najtoplijih 30 dana u godini. U cijelom novom tjednu u Dalmaciji će biti vedro ili pretežno vedro. U unutrašnjosti će sam početak tjedna biti malo ugodniji i promjenjiviji. Stabilna anticiklona podržavat će prave ljetne vremenske prilike, a u drugom dijelu tjedna počet će nam pritjecati još topliji zrak, podrijetlom sa sjevera Afrike. Vrućine će tako iz dana u dan postajati sve izraženije, a osobito vruće bit će na samom kraju tjedna kada postoji mogućnost da u nekim dijelovima Dalmatinske zagore i nizinskih kopnenih krajeva temperatura zraka dosegne izvanredno vrućih 40°C!

JADRAN:

U ponedjeljak će biti pretežno vedro, ali se većinom popodne u Zagori može javiti umjeren razvoj naoblake uz manju mogućnost slabog i prolaznog pljuska s grmljavinom. Noću će biti tiho, samo podno Velebita umjerena bura, a danju će puhati slabo izražen maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 14 do 18°C, uz obalu i na otocima od 19 do 23°C. Najviše dnevne temperature većinom od 29 do 34°C.

Pretežno vedro bit će u utorak. Noću tiho ili uz slabu buru, danju će puhati slab maestral koji će popodne u Dalmaciji ponegdje biti umjeren, osobito na otocima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 16 do 19°C, uz obalu i na otocima od 20 do 24°C. Najviše dnevne temperature većinom od 31 do 35°C.

Srijeda donosi nastavak stabilnog i pretežno vedrog vremena. Noću tiho ili uz burin, danju će puhati slab do umjeren maestral. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 17 do 20°C, uz obalu i na otocima od 20 do 25°C. Najviše dnevne temperature većinom od 31 do 36°C.

Od četvrtka do kraja tjedna prevladavat će sunčano ili vedro. Temperature zraka će iz dana u dan pomalo rasti pa se do kraja tjedna očekuju najviše dnevne temperature većinom od 33 do 39°C, a ne može se isključiti mogućnost dosezanja 40°C u dijelu Zagore ili dolini Neretve. Jutra će također biti (vrlo) topla, osobito za vikend. Noću će puhati burin, a danju do umjeren maestral koji u dane vikenda na moru može imati pojačane udare.

Promjena vremena nije na vidiku niti u prvoj polovini sljedećeg tjedna.

KOPNO:

Nova oslabljena hladna fronta očekuje se u ponedjeljak. Opet bi moglo biti lokalnih grmljavinskih pljuskova ili malo kiše. Doći će do osvježenja, ali ništa strašno. Količina oborina neće biti velika, osim u mjestima gdje baš ulovi jači pljusak. Uz sjeverni vjetar temperatura će poslijepodne biti od 24 do 28 Celzijevih stupnjeva.

U utorak lijep i zdrav dan s puno sunca, a temperatura bi još uvijek mogla ostati ispod 30 Celzijevih stupnjeva. I noći će biti puno ugodnije pa ćemo bolje spavati. Bit će povremeno umjerenog dnevnog povjetarca. Bitno je da ćemo lakše disati, a i biometeorološka prognoza će biti povoljna. Krasan dan za koji možemo reći da je prava šteta što nema više takvih tijekom godine. Samo se ponegdje uz prolazno više oblaka može pojaviti koja kišna kap ili kraći pljusak, ali u većini mjesta će ostati suho.

U srijedu i četvrtak ponovno bi moglo biti vruće uz puno sunca, a temperatura zraka opet će narasti do 30 Celzijevih stupnjeva, u četvrtak vjerojatno posvuda iznad 30°C. U srijedu poslijepodne mogući su još lokalni pljuskovi, prije svega uz granicu sa Slovenijom.

Čini se da nas novi toplinski val očekuje u drugoj polovici tjedna i za vikend. Zajužit će, dodatno zatopliti, a bit će i sve sparnije. Ponovno nas čekaju i tople noći pa ćemo teže spavati, a dnevna temperatura bi opet mogla prijeći 35 Celzijevih stupnjeva u hladu, možda čak i blizu 40°C!

Za takve dane Hrvatski zavod za javno zdravstvo savjetuje: Povećana temperatura tijela koja rezultira znojenjem može brzo dovesti do pretjeranog gubitka tjelesnih tekućina (dehidracije tijela). Čak i mali nedostatci tekućine mogu izazvati fizičku nelagodu kao što je smanjena koncentracija, mučnina, vrtoglavica ili glavobolja. U osjetljivih osoba također može doći do krvožilnih problema. Na dehidraciju su posebno osjetljiva djeca, osobe starije životne dobi i osobe oslabljenog imunološkog statusa. Žeđ je simptom koji ukazuje na već postojeću dehidraciju tijela i ukazuje na potrebu što skorije nadoknade tekućine.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov