Friday, Jul. 3, 2020

Vanuatu: 24 osobe poginule u ciklonu Pam

Autor:

|

16.03.2015

|

Kategorije:

Vanuatu: 24 osobe poginule u ciklonu Pam

Izvor: Hina

Najmanje su 24 osobe poginule na Vanuatuu u uraganu Pam koji je poharao to maleno otočje u Tihom oceanu vjetrovima i do 320 km/h, objavili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

“Potvrđene su najmanje 24 žrtve. Jedanaest ih je iz Tafea, osam iz Efate i pet iz Tanne”, objavio je UN-ov Koordinacijski ured za humanitarna pitanja (OCHA) u izvješću o toj vremenskoj nepogodi koja je pogodila tu malenu zemlju od 270.000 stanovnika.

Olujno nevrijeme je zahvatilo otočje, jednu od najsiromašnijih zemalja u svijetu, u petak navečer, razorivši gotovo 90 posto kuća i stanova u prijestolnici Port Vili. Humanitarne agencije govore o neviđenoj katastrofi.

“Usprkos velikim razmjerima štete, Shefa je jedina pokrajina u kojoj je trenutačno proglašeno izvanredno stanje”, izvijestila je OCHA misleći pritom na područje na kojemu je prijestolnica Port Vila.

Više od 3.000 ljudi smješteno je u 37 prihvatnih centara a procjenu iz zraka obavili su vojni zrakoplovi iz Nove Kaledonije, Australije i Novog Zelanda.

“Radijske i telefonske veze s udaljenim otocima još se moraju uspostaviti”, istaknula je ta UN-ova agencija.

Predsjednik Vanuatua Baldwin Lonsdale pozvao je u pomoć međunarodnu zajednicu rekavši da su potrebe stanovnika goleme.

Humanitarne organizacije nailazile su u ponedjeljak na velike poteškoće pomažući stanovništvu Vanuatua gdje je pomoć počela stizati zrakoplovima u glavni grad Port Vilu.

No, zaposlenici humanitarnih udruga rekli su da nema načina da se namirnice podijele po udaljenijim otocima tog arhipelaga.

Trebat će više dana da se uspije doći do svakog sela sravnjenog sa zemljom u “monstruoznoj” oluji, kako ju je nazvao predsjednik Lonsdale, a strahuje se i od širenja bolesti.

Hitno treba procijeniti potrebe u tekućoj vodi, mobilnim nužnicima, tabletama za pročišćavanje vode, objasnio je direktor nevladine organizacije Oxfam za Vanuatu Colin Colette.

Po direktoru nevladine organizacije Save the Children Tomu Skirrowu, okolnosti su gore nego nakon super uragana Haiyan koji je opustošio Filipine u studenom 2013. pri čemu je poginulo ili nestalo više od 7.350 osoba.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Rade Popadić