Thursday, Jul. 9, 2020

(Velika) gužva na južnim tropskim morima

Autor:

|

11.03.2015

|

Kategorije:

(Velika) gužva  na južnim tropskim morima

Nad toplim tropskim morima južne hemisfere ovih dana  pratimo nekoliko tropskih ciklona.  Najviše pažnje privlači tropski ciklon nazvan Pam koji će pogoditi  otočnu državu Vanuatu na južnom Pacifiku.  Sastoji se od 83 otoka koji se protežu na dužini od oko 900 kilometara. Broj stanovnika je oko 224 tisuće.

Tropski ciklon Pam je danas još ojačao i dosegnuo četvrtu kategoriju po međunarodnoj ljestvici jakosti  s najjačim vjetrovima prosječne brzine 210 km/h. Tijekom petka se očekuje daljnje jačanje ciklona pa bi istočne otoke Vanuatua trebao pogoditi snagom najviše pete kategorije s najjačim vjetrovima prosječne brzine 260 km/h, a udari će dosezati i do 315 km/h.  Na udaru opasnog tropskog ciklona bi se trebao naći glavni i najveći grad Porto Vila (44 tisuće stanovnika).

Prema izvješću Meteorološkog zavoda Fiji tlak u centru ciklona je 946 hPa. Neki prognostički modeli već danima najavljuju da bi se tijekom petka tlak u središtu ciklona Pam mogao spustiti ispod 870 hPa, što je dosad  rekordno niski tlak izmjeren na Zemlji (supertajfuna Tip u listopadu 1979. godine nad zapadnim Pacifikom). Današnji izlaz američkog prognostičkog modela GFS predviđa da bi se u petak tlak u središtu ciklona Pam trebao spustiti do  ekstremnih 866 hPa!

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropskog ciklona Pam

slika

 Dva tropska ciklona prijete i obalama Australije. Sjeveroistoku Australije se približava tropski ciklon nazvan Nathan.  Danas je Nathan tropska oluja s vjetrovima od 102 km/h, a nalazi se oko 350 kilometara sjeverno od grada Cairnsa.  Prognoza njegove putanje je neobična. Nathan bi tijekom petka trebao napraviti okret od 180°i uputiti se dalje od obala Australije te uz to još jačati.

 Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropskog ciklona Nathan

slika

Zapadnim obalama Australije se s Indijskog oceana približava tropski ciklon nazvan Olwyn. On bi kao ciklon prve kategorije tijekom petka trebao ući na kopno u blizini grada Exmoutha te se dalje kretati prema jugu duž jugozapadnog dijela Australije.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropskog ciklona Olwyn

slika

Aktivno je i na zapadnom Pacifiku. Tropska oluja nazvana Bavi formirana je nad  Marshallovim otocima, a početkom slijedećeg tjedna bi trebala doći do otoka Guam.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned