Sunday, Jul. 5, 2020

„Velika“ Maria i „mali“ Lee

Autor:

|

24.09.2017

|

Kategorije:

„Velika“ Maria i „mali“ Lee

Nakon što je  sredinom tjedna devastirao karipske otoke Dominicu i Portoriko, uragan Maria se tijekom vikenda nalazi između jugoistočnih obala SAD-a i Bermuda. Maria je u nedjelju postala uragan druge kategorije s vjetrovima od 165 km/h.  Uragan se sporo kreće prema sjeveru, paralelno uz istočnu obalu SAD-a. Iako se ne očekuje ulazak centra uragana na kopno, sredinom novog tjedna približiti  će se obalama Sjeverne Karoline, a potom bi trebao skrenuti prema otvorenom Atlantiku.

Prema današnjim prognozama centar uragana bi trebao biti od 240  do 320 kilometara udaljen od obala Sjeverne Karoline. Maria bi tada trebala biti ili tropska oluja ili uragan prve kategorije.   Na najistočnijem dijelu obale Sjeverne Karoline do Virginije bi mogli puhati vjetrovi stalne brzine do 65 km/h, što je oko donje granice za olujnu brzinu. Uz to očekuje se i obilna kiša i plavljenje nižih dijelova obale.

Maria je „veliki“ uragan, ne više po kategoriji nego po području  na kojem pušu uraganski i olujni vjetrovi. Uraganski vjetrovi se protežu danas na području polumjera  95 km od centra uragana, a olujni vjetrovi se  šire u radijusu do 390 km od centra uragana.

Nasuprot „velikom“ uraganu Maria, na  Atlantiku danas pažnju privlači i  uragan Lee. Tropska oluja Lee je na istočnom Atlantiku formirana još 16. rujna, ali  se nakon dva dana brzo raspala. Međutim, njeni tzv. ostaci cirkulacije se kretali prema sjeveru i nakon 4 dana, u petak 22. rujna ponovno se organizirala tropska oluja koja je opet dobila ime Lee. Slično se krajem kolovoza dogodilo i s olujom Harvey koja se raspala nad Karipskim morem, ali je ulaskom u Meksički zaljev brzo postala opasan uragan koji je pogodio jugoistok Teksasa.

Tropska oluja Lee je tijekom nedjelje naglo jačala i brzo postala uragan. Prema večerašnjem izvještaju (21:00 UTC) Lee je uragan prve kategorije jakosti s stalnim vjetrovima od 150  km/h. To je blizu granice za kategoriju 2 (154 km/h) Nalazi se nad središnjim Atlantikom daleko od kopna i otoka. Lee je, nasuprot Mariji, „mali“ uragan. Područje uraganskih vjetrova je radijusa od samo 20 kilometara od centra, a područje olujnih vjetrova ima radijus od 55 kilometara.

Lee će se i slijedećih dana sporo kretati nad središnjim Atlantikom. U slijedećih 5 dana bi prema zadnjoj prognozi trebao zadržati snagu uragana.  Izgledno je da će uragani Maria i Lee „potrajati“ do kraja rujna i time povećati ukupni ACE indeks ove vrlo aktivne sezone. ACE je brojčani pokazatelj koji kombinira snagu (brzinu vjetra) i trajanje tropskih oluja i uragana.  Do danas je vrijednost ACE indeksa već na 179, što je gotovo dvostruko više nego što donese čitava prosječna sezona (92). To znači da je u dosadašnjem dijelu godine na Atlantiku „oslobođeno“  dvostruko više energije nego što inače donese cijela prosječna godina.

A još su tu i listopad i studeni. Prve najave govore da bi  se već u prvoj dekadi listopada nad zapadnim dijelom Karipskog mora mogao formirati novi tropski sustav.

Naslovna slika: satelitska snimka uragana Maria i Lee, 24.9.2017.

Uragan Lee nad središnjim Atlantikom, 24.9.2017.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned