Tuesday, Jul. 7, 2020

Vikend je kombinacija proljeća i jeseni, a početkom tjedna još toplije!

Autor:

|

29.01.2016

|

Kategorije:

Vikend je kombinacija proljeća i jeseni, a početkom tjedna još toplije!

Tmurno vrijeme uz sumaglicu i povremenu rosulju obilježilo je četvrtak na Jadranu dok je u unutrašnjosti bilo sunčanije i osjetno toplije. Iako se nalazimo u prosječno najhladnijem dijelu godine, temperature zraka nisu zimske, niti su one uskoro na vidiku. Kraj aktualnog tjedna donosi nastavak viših temperatura u odnosu na klimatološki prosjek, a jedina promjena bit će južina u subotu i u nedjelju.

JADRAN:

Petak donosi suho, ali promjenjivo vrijeme uz izmjene sunčanih i oblačnih razdoblja. Osobito će ujutro biti sumaglice, rijetko gdje i magle. Bit će tiho ili će puhati slab vjetar, većinom s jugozapada i zapada. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 5 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 17°C.

Subota će biti promjenjiva s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Na većem dijelu Jadrana ujutro sumaglica. U Dalmaciji će biti suho, a oblačnije na sjevernom Jadranu gdje može pasti malo kiše, osobito u zaleđu Kvarnera. U početku tiho ili uz slab vjetar promjenjiva smjera. U drugom dijelu dana zapuhat će jugo koje će navečer ponegdje na moru biti umjereno, na sjevernom Jadranu okretat će na slab do umjeren lebić. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 6°C, uz obalu i na otocima od 7 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom nedjelje. Na sjevernom Jadranu osobito ujutro još ponegdje može pasti malo kiše, a u većem dijelu Dalmacije zadržat će se suho. U Dalmaciji će puhati umjereno jugo s pojačanim udarima, na sjevernom Jadranu umjeren lebić, na moru s pojačanim udarima. Jutarnje temperature zraka u manjem porastu, najviše dnevne bez veće promjene u odnosu na subotu.

S ponedjeljkom ulazimo u veljaču, posljednji mjesec klimatološke zime. A ni početak veljače neće donijeti zimu. Prvi tjedan veljače bit će natprosječno topao, osobito u prvom dijelu tjedna koji će biti suh. Nešto promjenjivije uz malo niže temperature moglo bi biti njegovom drugom dijelu. Većim dijelom tjedna dominirat će jugo. Opširniju prognozu za novi tjedan čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

Tijekom petka postoji mogućnost za malo kiše, uglavnom ujutro i prijepodne. Tijekom dana postupno razvedravanje sa sjeverozapada pa se u većini krajeva očekuju i sunčana razdoblja. Vjerojatno će i malo osvježiti, ali to neće biti nikakvo veliko zahlađenje. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura od 1 do 6, a najviša dnevna većinom od 8 do 13 Celzijevih stupnjeva. Noć muzeja prolazi suho i mirno uz moguću maglu i temperaturu od 0 do 5°C.

U subotu većinom suho sa sunčanim razdobljima. U noći i ujutro je mjestimice moguća magla, a ponegdje i slab mraz. Danju djelomično sunčano, ali vjetrovito uz umjeren, moguće i jak jugozapadni vjetar, osobito u gorskim i sjeverozapadnim predjelima. Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, a najviša dnevna između 8 i 13 Celzijevih stupnjeva.

Nedjelja nam donosi nešto više oblaka, a ponovno je moguća i slaba kiša, čini se u malim količinama. Puhat će umjeren, u gorju i na sjeverozapadu na udare i pojačan jugozapadnjak. Jutarnja temperatura od 0 do 5, a najviša dnevna između 8 i 14 Celzijevih stupnjeva.

U ponedjeljak i utorak suho, djelomično sunčano i ponovno osjetno toplije pa bi temperatura zraka u ta dva dana bila između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva. Oko srijede je moguća promjena s kišom i zahladnjenjem, a u gorju i snijegom.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov