Saturday, Mar. 28, 2020

Vikend prognoza: Novi jaki pljuskovi na dijelu obale, u nedjelju zahlađenje i moguć planinski snijeg

Autor:

|

05.12.2014

|

Kategorije:

Vikend prognoza: Novi jaki pljuskovi na dijelu obale, u nedjelju zahlađenje i moguć planinski snijeg

Naslovna fotografija: Silvio Marcus Milanko

Još jedna u nizu ciklona izravno djeluje na vrijeme u Hrvatskoj. Radi se o cikloni koju je Crometeo tim nazvao Feliks, a tijekom današnjeg dana nalazi se svojim centrom na području Genovskog zaljeva. Ciklona će se u dane vikenda preko Italije i Jadrana postupno premještati na jugoistok, a u nedjelju će samo prolazno ojačati ogranak zapadnoeuropske anticiklone, pa će se nad našim područjem uspostaviti sjeverno visinsko strujanje što će konačno na cijelom Jadranu označiti kraj juga i natprosječne topline.

Sa sjevernim vjetrovima višednevne kiše će barem prolazno prestati, no prije toga dijelovi Dalmacije bit će pogođeni jakih pljuskovima što može donijeti nove probleme s lokalnim poplavama i bujicama.

Prema današnjim prognostičkim kartama, sljedećeg tjedna očekuje nas malo hladnije vrijeme s burom na Jadranu u prvom dijelu tjedna. U gorju će biti snijega, a na Jadranu znatno više sunca nego u aktualnom tjednu.

Očekivana sinoptička situacija sredinom subote, nedjelje i ponedjeljka (Met Office)
20629855

20631143

20631283

JADRAN

U petak će biti umjereno do znatno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Više kiše u Dalmaciji gdje će mjestimično pasti preko 50 litara po kvadratnom metru. U drugom dijelu dana, a osobito navečer na sjevernom Jadranu smirivanje vremena. U Dalmaciji će puhati umjereno, još samo u početku na moru i pojačano jugo, slabit će prema kraju dana i ponegdje okrenuti na levant. Na sjevernom Jadranu slaba do umjerena bura, još u početku na moru levant, podno Velebita jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka od 8°C ponegdje u zaobalju do 15°C na otocima Dalmacije. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 18°C.

U subotu vrlo promjenjivo. Više sunčanih razdoblja uz većinom suho vrijeme bit će na sjevernom Jadranu. U Dalmaciji, a osobito srednjoj i južnoj povremeno uz kišu, pljuskove i grmljavinu. Na srednjodalmatinskim otocima uz jače grmljavinsko nevrijeme mjestimice može pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Na sjevernom Jadranu, a do sredine dana i sve do Šibenika puhat će umjerena do jaka bura. Podno Velebita bura u jačanju pa će navečer dosegnuti olujni prosjek. Južnije od Šibenika umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju i podno Velebita od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 10 do 18°C. Malo hladnije bit će podno Velebita.

U nedjelju će biti znatno stabilnije u odnosu na prethodne dane. Na većem dijelu Jadrana bit će suho i djelomično sunčano. Više oblaka bit će još samo na jugu Dalmacije i samo ponegdje u srednjoj Dalmaciji, povremeno uz slabu kišu. Na većem dijelu obale puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Još samo u početku u južnoj Dalmaciji jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju i podno Velebita od 3 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature od 9 do 16°C, ponegdje u zaobalju i podno Velebita malo niže.

UNUTRAŠNJOST ZEMLJE

I u petak oblačno i vlažno, mjestimice sa slabom kišom ili rosuljom. Oborina će biti više u Lici, Gorskom kotaru i zapadnim krajevima, a najmanje u Slavoniji na čijem su istoku moguća i kraća sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab istočnih smjerova, a temperatura zraka uglavnom od 4 do 8°C, u gorju od 0 do 3°C.

U subotu i nedjelju uglavnom tmurno i vlažno vrijeme. Čini se da će temperatura zraka konstantno biti u plusu, u noći i ujutro od 1 do 5°C, a preko dana od 3 do 7 Celzijevih stupnjeva. Povremeno će biti kiše ili rosulje, a obilnija oborina očekuje se u Lici i Gorskom kotaru. Tijekom subote će više kiše biti i u drugim krajevima. U gorju može biti susnježice i snijega. Puhat će slab, povremeno i umjeren sjeveroistočni vjetar.

U nedjelju pretežno oblačno, povremeno uz slabe oborine. U gorju će kiša prijeći u snijeg. Bit će malo hladnije uz slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova.

 

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Rade Popadić