Wednesday, Jul. 8, 2020

Vikend promjenjiv, a sljedeći tjedan moguća zimska promjena

Autor:

|

27.02.2015

|

Kategorije:

Vikend promjenjiv, a sljedeći tjedan moguća zimska promjena

Zadnji dani veljače, a time i klimatološke zime, prolaze u znaku relativno stabilnog i relativno toplog vremena. Izuzetak su jutarnje temperature zraka koje i dalje ponegdje imaju zimska obilježja. Tako je u petak temperatura ponegdje pala do -2°C, a na biokovskom vrhu Svetom Juri do -4°C.

Vikend će na Jadranu proteći u znaku stabilnog i toplog vremena. U unutrašnjosti će subota biti promjenjiva uz moguću kišu, a u nedjelju suho i toplije. Malo kiše past će krajem ponedjeljka, no prava promjena vremena mogla bi u slijediti u sljedeći četvrtak. Prva marčana bura mogla bi vratiti zimski ugođaj na Jadran, a u unutrašnjosti bi moglo biti i snijega.

JADRAN:

Petak će na sjevernom Jadranu biti pretežno, a u Dalmaciji djelomično sunčan ali suh. Samo je na jugu Dalmacije moguće malo kiše, uglavnom ujutro. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, navečer podno Velebita jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -3 do 3°C, uz obalu i na otocima od 3 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 12 do 16°C.

Subota donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Popodne je ponegdje u Dalmaciji moguć umjeren razvoj naoblake. Puhat će slaba do umjerena bura i tramontana, još ujutro podno Velebita jaka bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 11°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

Djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i suho bit će tijekom nedjelje. Kasno navečer u zaleđu Kvarnera može pasti vrlo malo kiše. Noću tiho ili slab vjetar promjenjiva smjera, danju će zapuhati slab jugozapadnjak i jugo, navečer na sjevernom Jadranu u laganom jačanju. Jutro će biti malo toplije, a najviše dnevne temperature zraka većinom od 12 do 17°C.

Jedan slabije izražen poremećaj proći će preko našeg područja tijekom ponedjeljka, većinom u večernjim satima. Zbog tog će tijekom dana jačati južina, a tek krajem dana i navečer prolazno jače naoblačenje s kišom, ponegdje i grmljavinom. Bit će to najava stabilnijeg utorka u kojem će prolazno biti umjerene, samo ponegdje i jake bure. Bez obzira na buru bit će relativno toplo.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, od sredine tjedna će postupno početi nova promjena vremena koja bi mogla donijeti dah zime čak i u Dalmaciju. Još u srijedu dosta sunca, no u noći na četvrtak očekuje se jače naoblačenje s kišom, a kiša će u planinama prelaziti u snijeg. U petak susnježice može biti čak i ponegdje u Zagori. Zapuhat će bura i tramontana pa će kraj tjedna biti zimski hladan.

KOPNO:

U petak u Slavoniji oblačno, mjestimice kiša, osobito poslijepodne i navečer. Drugdje većinom suho. Vjerojatno će nam noć i jutro biti malo hladniji uz mogućnost za slab mraz i maglu, ali dnevna temperatura će biti u porastu zbog mirnog vremena i sunčanih razdoblja pa možda već u petak poslijepodne ponegdje na zapadu uhvatimo 10 Celzijevih stupnjeva, u Slavoniji i gorju će biti od 5 do 9°C.

Za vikend će se nastaviti promjenjiv tip vremena. Dosta oblaka uz kraća sunčana razdoblja, ali moguće je da će ostati i sasvim oblačno. Ponegdje je moguća i slaba kiša, ali u malim količinama tako da ne možemo obećati sasvim suho vrijeme. Veća šansa za kišu je tijekom subotnjeg jutra i prijepodneva, osobito u Slavoniji, te ponovno u nedjelju navečer. Temperatura zraka bit će ugodna, osobito u popodnevnim satima, u subotu od 5 do 10°C, a u nedjelju između 8 i 13 Celzijevih stupnjeva. Biometeorološke prilike bit će uglavnom povoljne pa će ovakvo vrijeme biti dobro za meteoropate i kronične bolesnike. Nedjelja je ujedno i prvi dan klimatološkog proljeća. Naime, u klimatologiji godišnja doba počinju prvog dana u mjesecu. Zima je počela 1.12. i završava sa zadnjim danom veljače. Proljeće počinje 1.3. i traje do 31. svibnja. Ono astronomsko počet će 20. ožujka u 23 sata i 45 minuta.

Početak novog tjedna nastavit će s nekim prijelaznim vremenom između kasne zime i ranog proljeća. I dalje dosta oblaka, možda malo sunca, ali nije isključeno ni malo slabe kiše. Jutra prohladna, moguć je i slab mraz ako noći budu vedre, a dnevna temperatura u porastu zbog lagane južine. Najtopliji dani bit će ponedjeljak i utorak kad bi temperatura mogla prijeći desetku. Južina će zasmetati meteoropatima jer će se pokvariti biometeorološka situacija.

 U četvrtak bi moglo zahladiti pa osim kiše nije isključena ni pojava snijega, ali to je još daleko pa prognoza nije sigurna. Onda bi se nastavilo hladno vrijeme u drugoj polovici tjedna. Temperatura bi mogla biti zimska, ali još se ne zna hoće li i koliko biti oborina. Ako ih bude, postoji mogućnost i za snijeg, osobito u gorskim predjelima.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov