Sunday, Jan. 24, 2021

Vikend suh, najhladnije u nizinama!

Autor:

|

28.01.2017

|

Kategorije:

Vikend suh, najhladnije u nizinama!

Fotografija: Mirko Hanžeković

U dosadašnjem tijeku zime anticiklona je dominirala u najvećem broju dana. Nju povezujemo sa stabilnim vremenom, a takvo vrijeme se nastavlja i sljedećih dana.

Istočnije od nas premješta se hladna i suha kontinentalna zračna masa, a dio te hladnoće jutros se mogao primijetiti i Hrvatskoj. Najhladnije je bilo u nizinama unutrašnjosti gdje se temperatura mjestimice spustila ispod -15 Celzijevih stupnjeva, a ima i dosta magle. U planinama je vedrije i toplije, a na Jadranu je djelomično sunčano uz više niskih oblaka na otvorenom moru i nekim otocima.

JADRAN:

U subotu nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Nad otvorenim morem i vanjskim otocima, te samo ponegdje uz obalu može biti niskih oblaka, a u kotlinama zaobalja i magla. Na otvorenom moru će puhati slabo do umjereno jugo i levant, uz obalu tiho ili slab vjetar različitih smjerova.  Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -8 do -2°C, uz obalu i na otocima -1 do 7°C. Najviše dnevne temperature većinom od 7 u zaobalju do 13°C na jugu Dalmacije.

Stabilno i u nedjelju koja će biti djelomično sunčana, ponegdje uz promjenjivu naoblaku, osobito nad otvorenim morem i vanjskim otocima, gdje se i veći dio dana može zadržati oblačno. Ujutro je u nekim kotlinama zaobalja moguća magla. Vjetar slab, različitih smjerova, na otvorenom moru još u početku slabo do umjereno jugo. Jutro će biti neznatno toplije u odnosu na subotu, najviše dnevne temperature od 8°C u zaobalju do 14°C ponegdje uz obalu.

Pretežno sunčano i još malo toplije bit će na početku novog tjedna.

UNUTRAŠNJOST:

Ni u subotu nema značajnije promjene vremena. U nizinama dosta niskih oblaka i magle, a ponegdje će biti kraćih sunčanih razdoblja, osobito poslijepodne. Mjestimice je moguć i vrlo slab sitan zanemariv snijeg. U brdovitom i planinskom području sunčanije i toplije. Vjetar slab. Noćna i jutarnja temperatura zraka većinom između -16 i -8°C, a najviša dnevna između -8 i -3 Celzijeva stupnja, u mjestima sa suncem i u planinama od -2 do 5°C.

Slično i u nedjelju. Bit će dosta oblaka, ali su moguća i sunčana razdoblja, osobito poslijepodne. Oborine se ne očekuju. Vjetar slab pa je ujutro mjestimice moguća i magla. Jutarnja temperatura zraka između -14 i -7°C, a najviša dnevna većinom između -5 i 0 Celzijevih stupnjeva, u planinskim područjima i viša. Biometeorološke prilike većinom povoljne, ali se dobro zaštitite od hladnoće, osobito ujutro i navečer.

U ponedjeljak dosta oblaka, mjestimice i magla. Tijekom dana su moguća sunčana razdoblja, ali se niska naoblaka mjestimice može zadržati i cijeli dan. Vjetar slab. Jutarnja temperatura od -8 do -3, u slučaju vedre noći niža, a najviša dnevna temperatura većinom između -5 i 2 Celzijeva stupnja.

Komentari

Share This Article

Related News

Izbor za naj meteo događaj 2020. godine
Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju

O Autoru

Kristijan Božarov