Saturday, Jul. 4, 2020

Vikend u znaku sunca i topline, a sljedeći tjedan jača promjena

Autor:

|

18.03.2016

|

Kategorije:

Vikend u znaku sunca i topline, a sljedeći tjedan jača promjena

Dugi niz vrlo promjenjivih, iako ne odveć hladnih dana, prekinut je (konačno) u četvrtak. Na većem dijelu Jadrana vratilo se nebesko plavetnilo, a samo je prema otvorenom moru bilo nešto promjenjive naoblake. Greben kontinentalne anticiklone donio je stabilizaciju vremena, a povoljne vremenske prilike obilježit će i nekoliko dana pred nama. Kako smo najavili u tjednoj prognozi u ponedjeljak, povratak vedrine donio je tople dane, ali i friške noći u kojima se u kotlinama Zagore mjestimice javljao slab mraz, a tako je bilo i jutros. Valja spomenuti da se s ovim tjednom opraštamo od kalendarske zime jer proljeće nastupa u 5 sati i 31 minutu. Dan je to proljetne ravnodnevnice, kada svijetli i tamni dio dana na cijeloj Zemlji traju podjednako.

JADRAN:

Petak donosi sunčano vrijeme. U nekim kotlinama zaobalja ujutro može biti magle. Još u početku promjenjive naoblake može biti nad otvorenim morem Dalmacije, a popodne je umjeren razvoj naoblake moguć nad planinama zaobalja. Noću će prevladavati tiho ili uz slabu buru. Danju će vjetar okrenuti slab do umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a popodne ponegdje na moru Dalmacije vjetar prolazno može biti pojačan. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 13 do 18°C.

U subotu će prevladavati sunčano. Popodne uglavnom u zaobalju i nad obalnim gorjem može biti umjerenog razvoja naoblake, ali bez oborina. Noću tiho ili slaba bura, podno Velebita umjerena do pojačana bura. Danju će vjetar poprimiti zapadne smjerove, a u drugom dijelu dana na moru Dalmacije prolazno može biti pojačanog sjeverozapadnjaka. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od -2 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 14 do 19°C.

U nedjelju nastavak stabilnog vremena, ali će u drugom dijelu dana mjestimice biti promjenjive naoblake. Na sjevernom Jadranu kasno navečer ponegdje može pasti malo kiše. Noću uglavnom tiho, a danju će zapuhati slabo jugo ili jugozapadnjak. Popodne i navečer na moru sjevernog Jadrana umjereno do pojačano jugo. Temperature zraka neće se bitno razlikovati u odnosu na subotu.

Prema aktualnim prognostičkim materijalima, u prvom dijelu nadolazećeg tjedna na vrijeme će utjecati sredozemna ciklona. To znači da nas od ponedjeljka do četvrtka ponovno očekuje oblačnije vrijeme, povremeno uz kišu, a najnestabilniji dan u tjednu mogla bi biti srijeda. Stabilnijem vremenu možemo se nadati u drugom dijelu sljedećeg tjedna. Opširniju tjednu prognozu za blagdanski tjedan čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

UNUTRAŠNJOST:

U petak će vrijeme biti suho i sunčano. U noći i ujutro se očekuje pojava mraza. Danju će ipak biti malo toplije pa će temperatura poprimiti ranoproljetna obilježja. Vjetra će biti manje pa će i osjećaj ugodnosti biti bolji. Jutarnja temperatura većinom od -5 do 0, a najviša dnevna između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva.

U subotu djelomično sunčano i ugodno toplo. Zapuhat će slab do umjeren vjetar sjevernih smjerova. Više oblaka očekujemo u sjevernim predjelima, a u Međimurju i Podravini ponegdje može pasti koja kišna kap, uglavnom u noći na nedjelju. Jutarnja temperatura malo viša, ali je i dalje ponegdje moguć slab mraz uz temperaturu od -2 do +3°C, a dnevna slična ili možda stupanj-dva niža nego u petak, većinom od 10 do 15°C.

U nedjelju će prevladavati sunčano. Više oblaka prema kraju dana, osobito u Gorskom kotaru i Lici gdje do večeri ponegdje može pasti vrlo malo kiše. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 7, a najviša dnevna od 13 do 18 Celzijevih stupnjeva.

Početak novog tjedna donosi nam jaču promjenu vremena, naoblačenje, kišu i umjeren pad temperature zraka.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov