Monday, Jul. 6, 2020

Volite li snijeg? – top lista gradova svijeta koji se “guše” u njemu

Autor:

|

21.01.2016

|

Kategorije:

Volite li snijeg? – top lista gradova svijeta koji se “guše” u njemu

Temperature ispod nule i snijeg koji otežava i prekida promet i uobičajen tempo života mogu imati dugotrajne posljedice na putovanja i ekonomiju, osobito u velikim gradskim područjima. Dok neka gradska područja tijekom godine dobiju manje količine snijega i samo u kraćim periodima, druga za to vrijeme mogu biti doslovno zatrpana desecima centimetara snježnog pokrivača.

Svaki od gradova na ovoj listi godišnje u prosjeku prekrije 228 cm snijega (ne sve odjednom). Teško je točno izdvojiti područja na svijetu s najviše snijega, ali ova lista gradova formirana je po kriteriju koliko u godini dana prosječno padne snijega.

9. Buffalo, država New York, SAD

Smješten istočno od jezera Erie, grad Buffalo otvara top listu s godišnjim prosjekom od 241 cm napadalog snijega. U gradu živi oko 260 tisuća ljudi, a nalazi se na ušću rijeke Niagare u jezero Erie. U tom gradu izvršen je 1901. godine atentat na američkog predsjednika Williama McKinleya kojeg je zatim zamijenio dotadašnji potpredsjednik Theodore Roosevelt.

8. Rochester, država New York, SAD

Na grad Rochester godišnje padne u prosjeku 252 cm snijega. To znači da, kad se snijeg uopće ne bi topio, njegova visina bila bi preko dva i pol metra! U Rochesteru živi više od 260 tisuća stanovnika, a smješten je južno od jezera Ontario. Grad je poznat po prvoj publikaciji protiv ropstva, još iz 1847. godine, prije američkog Građanskog rata.

7. Akita, Japan

Smješten istočno od Japanskog mora, u prefekturi Akita, ovaj istoimeni grad predstavlja dom za više od 320 tisuća stanovnika. U prosjeku tamo godišnje padne 272 cm snijega. U toj prefekturi uzgojena je i pasmina pasa Akita, a poznat je i dvorac sagrađen 733. godine.

6. Saguenay, Quebec, Canada

Ovaj grad, na razmeđi velikih gradskih područja, godišnje “dobije” 312 cm snijega! U njemu živi oko 145 tisuća stanovnika.

5. Syracuse, New York, SAD i Quebec City, Quebec, Kanada

Peto mjesto dijele grad Syracuse i Quebec city. Na oba grada u prosjeku godišnje padne 315 cm snijega! Syracuse je ekonomski centar središnjeg dijela države New York s više od 145 tisuća stanovnika. Zanimljivo je spomenuti da je tamošnje Sveučilište u Syracusi drugo na AccuWeather-ovoj listi najsnježnijih sveučilišta. Quebec city je drugi najveći grad u kanadskoj provinciji Quebec, a broji skoro pola milijuna stanovnika. Jedan je od najstarijih gradova u Sjevernoj Americi, sastavljen od kombinacije muzeja i kulturnih znamenitosti koje pokazuju njegovo povijesno europsko naslijeđe. Zanimljivo je da su i Buffalo, Rochester, Syracuse i Quebec City svi u blizini Velikih jezera što svjedoči o njihovom velikom značaju na lokalnu klimu (vlaga iz jezera + hladan zrak sa sjevera uzrokuju snijeg)

4. St. John’s, Newfoundland and Labrador, Kanada

Grad St. John’s slovi za jedan od povijesno najznamenitijih gradova Sjeverne Amerike. Njegovih 100 tisuća stanovnika mora se u jednoj godini suočiti s čak 333 cm snijega! Nalazi se na poluotoku Avalon na otoku Newfoundlandu.

3. Toyama, Hokuriku, Japan

Smještena na najvećem japanskom otoku, Honshuu, Toyama broji više od 417 tisuća stanovnika i glavni je grad prefekture Toyama. Pozicionirana uz obalu Japanskog mora na sjeveru, Toyama godišnje u prosjeku “primi” oko 365 cm snijega. Naravno, ne odjednom nego kad se zbroje sve snježne oborine u jednoj godini. S tolikom količinom snijega Toyama pripada najsnježnijim lokacijama u Japanu.

2. Sapporo, Hokkaido, Japan

Sapporo je četvrti najveći grad u Japanu sa skoro dva milijuna stanovnika. Poznat je po Snježnom festivalu koji se održava svake godine, a okuplja ljubitelje snijega, snježnih skulptura, hrane i kulture općenito. Sam grad je na najsjevernijem otoku, Hokkaidu. Prosječna godišnja količina snijega u Sapporu je 485 centimetara. U Sapporu su 1972. godine održane 11. Olimpijske igre.

1. Aomori City, Tōhoku , Japan

Prvi na listi najsnježnijih gradova na svijetu je Aomori City. Nalazi se u Aomori prefekturi na sjeveroistoku otoka Honshua. Smješten između zaljeva Aomori, zaljeva Mutsu i planine Hakkōda na jugu, grad je izložen najobilnijim snježnim oborinama na svijetu. Prosječno u jednoj godini padne nevjerojatnih 793 centimetara snijega! Dakle, kad bi svaki snijeg koji padne u jednoj godini pao jedan na drugi (bez otapanja) njegova visina bi od početka do kraja godine bila skoro 8 metara! U gradu inače živi oko 300 tisuća ljudi. S ovoliko snijega Aomori je na prvom mjestu većih gradova po količini snijega. Geografski smještaj Japana, oceanski položaj, visoke planine i blizina hladnog zraka iz sjeveroistočne Azije čine tu zemlju jednom od najsnježnijih lokacija na svijetu!

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Joško Markov