Sunday, Jul. 12, 2020

Vrijeme u novom tjednu: Proljetna kiša pa još jedna snažna marčana bura

Autor:

|

23.03.2015

|

Kategorije:

Vrijeme u novom tjednu: Proljetna kiša pa još jedna snažna marčana bura

Foto: Zvonimir Barišin

Poduži niz stabilnih dana prekinut je u nedjelju kad je osobito u Dalmaciji bilo kiše. Promjenu vremena donijela je ciklona koja je brzo napustila naše područje pa je već danas nastupila stabilizacija vremena. Ipak, ona neće dugo potrajati jer će sredinu tjedna obilježiti nova jača promjena vremena s obilnijom kišom nego u nedjelju. Odlaskom spomenute ciklone stići će nam treća marčana bura koja bi u petak i subotu mogla ponegdje imati orkanske udare preko 120 km/h. Ipak, bura ne donosi zahlađenje, naprotiv, kraj tjedna obilježit će najviše temperature zraka na Jadranu u dosadašnjem tijeku godine. U unutrašnjosti će najtopliji biti početak tjedna, a onda će kiša donijeti umjereno osvježenje.

JADRAN:

U ponedjeljak će u većini predjela biti djelomično sunčano. Još ujutro može biti promjenjive naoblake, uglavnom na jugu uz mogućnost za vrlo malo kiše. Ujutro će puhati slaba do umjerena bura, podno Velebita jaka. Bura će danju prestati i u većini predjela okrenuti na slab vjetar zapadnih vjetrova, navečer slaba bura. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 1 do 6°C, uz obalu i na otocima od 6 do 11°C. Najviše dnevne temperature većinom od 14 do 19°C.

U utorak će biti promjenjivo s izmjenama oblačnih i sunčanih razdoblja. Na sjevernom Jadranu suho, a u Dalmaciji ponegdje može biti slabe i prolazne kiše. Tijekom dana će zapuhati slabo do umjereno jugo koje navečer na moru Dalmacije ponegdje može biti pojačano i jako. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 3 do 8°C, uz obalu i na otocima od 8 do 13°C. Najviše dnevne temperature većinom od 13 do 18°C.

U srijedu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu koja će se s Dalmacije prošiti na čitavi Jadran već tijekom jutra. U Dalmaciji će mjestimice pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Ujutro će u Dalmaciji puhati umjereno do jako jugo, na otvorenom moru jako do olujno, a na sjevernom Jadranu levant. U drugom dijelu dana na sjevernom i dijelu srednjega Jadrana vjetar u okretanju na slabu do umjerenu buru i sjeverozapadnjak, navečer ponegdje u Dalmaciji na umjereno oštro i lebić. Jutro će biti još malo toplije, najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će tijekom četvrtka. Kiše će biti povremeno, izglednija je u prvom dijelu dana, a neće biti ni česta ni obilna kao u srijedu. Više suha vremena popodne i osobito navečer. Veći dio dana puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, u noći na petak vjetar će okretati na slabu buru. Danju će biti malo toplije u odnosi na srijedu.

U petak djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom. Iako će se u većini predjela zadržati suho, ponegdje još može pasti vrlo malo kiše, većinom u južnoj Dalmaciji. Posvuda će zapuhati bura, na moru i tramontana. Bura će tijekom dana sve više jačati, prvo na sjevernom Jadranu gdje će u drugom dijelu dana biti jaka do olujna, do večeri će se proširiti i na Dalmaciju. Petak će biti najtopliji dan tjedna i dosadašnjeg tijeka godine s najvišim dnevnim temperaturama od 17 do 22°C.

Subota će biti djelomično sunčana s promjenjivom naoblakom i u većini krajeva suha. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, još u prvom dijelu dana podno Velebita olujna s orkanskim udarima. Bit će toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 16 do 21°C.

Djelomično sunčano i većinom suho vrijeme zadržat će se i tijekom nedjelje. Puhat će umjerena, ponegdje i pojačana tramontana. Jutro malo svježije, danju i dalje toplo s najvišim dnevnim temperaturama od 16 do 21°C.

KOPNO:

Ponedjeljak će opet biti malo ljepši. Većinom suho i djelomično sunčano uz više oblaka ujutro i prijepodne. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutro će biti malo hladnije uz temperaturu od 1 do 6, , a i dnevna temperatura će biti malo niža. Vjerojatno ćemo imati dnevnu temperaturu od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva.

U utorak će vrijeme biti vrlo ugodno, pogotovo ako zanemarimo hladno jutro kad je ponegdje moguć slab mraz i kratkotrajna magla. Tijekom dana dosta sunca, a uz laganu južinu će ponovno osjetno zatopliti pa bi dnevni maksimalac mogao biti do 18 stupnjeva. Više će oblaka biti u Gorskom kotaru i Lici gdje popodne ili navečer može pasti i malo kiše.

U srijedu promjenjivije uz više oblaka. U Gorskom kotaru i Lici oblačno s obilnijom kišom. Povremeno kiše može biti i drugdje, ali u manjim količinama nego u gorju. Najmanje kiše uz granicu s Mađarskom i na krajnjem istoku. Puhat će umjeren vjetar istočnih smjerova, u Slavoniji jugoistočnjak, pa će malo tijekom dana malo zahladiti. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 8, a najviša dnevna uglavnom od 8 u Gorskom kotaru i Lici do 13 Celzijevih stupnjeva ponegdje u nizinama.

U četvrtak promjenjivo i toplo. Naime, jedna ciklona će se nalaziti u zapadnom Sredozemlju pa će prema našem dijelu Europe strujati topli zrak s jugozapada. On je i vlažan pa ćemo imati promjenjivu naoblaku sa sunčanim razdobljima. Mjestimice može pasti i malo kiše ili kakav proljetni pljusak. Bit će dosta toplo, i ujutro i danju uz tipičnu ranoproljetnu temperaturu.

Petak bi mogao donijeti novo pogoršanje vremenskih prilika. Bit će oblačnije i prema kraju dana hladnije, povremeno s kišom. Čini se da bi zapuhao umjeren sjeverni vjetar pa će se popodnevna temperatura na zapadu i u gorju spustiti možda i za desetak stupnjeva u odnosu na četvrtak. U Slavoniji još veći dio dana toplo s temperaturom ponegdje i do 20 Celzijevih stupnjeva. Spomenimo da je ovih dana osim kiše ponegdje moguć i pljusak praćen grmljavinom.

U subotu dosta oblaka, povremeno s kišom. Mjestimice je moguća obilnija kiša, a puhat će umjeren i jak vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka neće biti odveć niska, ali će se uz vjetar činiti prohladno. Ujutro od 5 do 10, a danju između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

 U nedjelju i ponedjeljak opet izgleda na ljepše. Izmjena sunca i oblaka, ponegdje još uz malo kiše, ali bi trebalo biti sve više suhog vremena. Jutra će opet biti malo hladnija pa u ponedjeljak nije isključena mogućnost za slab mraz, ali danju će biti ugodno toplo, primjereno dobu godine. Podsjećamo da u noći sa subote na nedjelju prelazimo na ljetno računanje vremena pa kazaljke na satu treba pomaknuti jedan sat unaprijed!

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov