Friday, Jan. 22, 2021

Vrlo loše stanje leda na Arktiku

Autor:

|

10.04.2019

|

Kategorije:

Vrlo loše stanje leda na Arktiku

Rast globalne temperature i sve niže razine leda na Arktiku više i nisu nova vijest, ali svako toliko ponovno čujemo neku novu informaciju koja nam trenutne događaje predstavlja kao rekordne i nikad viđene. Tako je 2018. temperatura na globalnoj razini bila u top 5 najtoplijih otkad se mjeri, a i cijela Hrvatska je godinu završila ekstremno toplo, s time da je stanica koja ima najduži niz mjerenja, Zagreb Grič, imala najtopliju godinu otkad se mjeri.

Ni ova vijest nije izuzetak od tako alarmantnih, a ovoga puta se radi o vrlo niskoj razini arktičkog leda za ovo doba godine. Kao što je poznato, na sjevernoj hemisferi završila je zima, što znači da je u ovo doba godine arktički led otprilike na maksimumu nakon što su tamo već mjesecima vladale niske temperature. Prosječna površina pokrivena ledom ove godine u ožujku bila je 14.55 milijuna kvadratnih kilometara. To je 880 000 kvadratnih kilometara ispod relativno modernog prosjeka, ’81.-’10. Ipak, to je tek sedma najniža razina leda na maksimumu jer je 2017. pod ledom u ožujku bilo samo 14.29 milijuna kilometara kvadratnih.

No, prema trenutnim podacima, stanje u travnju je još gore te se trenutno mjere najniže razine leda u povijesti za ovo doba godine, lošije čak i od vrlo slabe 2017. godine.

Uzrok ovome je vrlo topao ožujak u arktičkim regijama. Dva veća ciklonalna centra dovlačili su topli zrak nad arktički ocean te su temperature ponegdje bile i za 10°C iznad prosjeka za doba godine. Na sjevernim obalama Sjeverne Amerike bilo je ekstremno toplo, a temperature oko ili malo ispod prosjeka mjerene su samo u atlantskoj regiji.

Što će biti ove godine valja tek ispratiti, ali početni uvjeti su vrlo loši. To ne mora značiti da će i godina završiti rekordno loše, ali u svakom slučaju nije dobra vijest. Kako bi se sve skupa stavilo u kontekst s prošlošću, dobro je priložiti graf s trendom razine leda u zadnjih 40 godina za vrijeme maksimuma u ožujku.

Jasno je vidljivo da stvari ne izgledaju dobro. Uz povremene godišnje oscilacije, maksimalna godišnja razina leda značajno je niža nego 80-ih godina prošlog stoljeća, a naznaka za promjenu trenda i dalje nema.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Domagoj Sesar