Sunday, Mar. 29, 2020

Vruće i sparno, krajem vikenda stiže promjena!

Autor:

|

22.07.2016

|

Kategorije:

Vruće i sparno, krajem vikenda stiže promjena!

U aktualnom tjednu nismo imali mnogo meteoroloških uzbuđenja. Nešto vjetrovitije vrijeme u prvom dijelu tjedna zamijenio je uobičajeni ljetni scenarij s vedrinom i vrućima danima, na Jadranu uz izmjene slabih noćnih burina i dnevnih maestrala. Prije dva dana bio je blagdan sv. Ilije koji u narodu ima nadimak Gromovnik. Ove godine Ilija nije donio munje, ali zato ljetne vrućine nisu izostale. Evo nekih od pučkih poslovica vezanih uz blagdan svetog Ilije: Oj Ilija, gromom babe tuci. A ti, vraže, u jamu ih vuci. Sveti Ilija valja bačve (grmi). Sveti Ilija ne zna da ga slave, ali da zna, sve bi stuka, zapalio i rastra ljude. Sveti Ilija gromom ubija. Od Sv. Ilije haljine sve milije. Sv. Ilija jaše ognjene konje, gađa se munjama i upozorava s gromovima. Ako je na Ilinje kiše, bit će je još i više. Kiša na Ilinje ne donosi milinje. Ilija žeže.

Kraj tjedna donosi nastavak ljetnog vremena. Temperature zraka bit će u daljnjem laganom porastu u odnosu na prethodne dane, a nestabilnija atmosfera bi prije svega u unutrašnjosti mogla uzrokovati pojavu grmljavinskih pljuskova, tek prema kraju nedjelje su mogući i ponegdje na Jadranu.

JADRAN:

U petak nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Noću će biti tiho, a na sjevernom Jadranu uz slabo jugo. Danju će puhati slabo od umjereno jugo i južni vjetar, a jugo će u drugom dijelu dana na moru sjevernog Jadrana ponegdje biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 15 do 20°C, uz obalu i na otocima od 21 do 26°C. Najviše dnevne temperature od 30 do 35°C.

Pretežno vedro bit će tijekom subote. Na sjevernom Jadranu puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak. U Dalmaciji u početku slabo jugo ili jugozapadnjak, popodne će vjetar okretati na većinom slab zapadnjak i sjeverozapadnjak. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 17 do 22°C, uz obalu i na otocima od 22 do 28°C. Najviše dnevne temperature od 31 do vrlo vrućih 36°C.

Nedjelja će u prvom dijelu dana biti pretežno sunčana. U drugom dijelu dana, a osobito navečer, bit će lokalno jačeg razvoja naoblake uz mogućnost prolaznih grmljavinskih pljuskova mjestimice, osobito u Zagori. Na većem dijelu Jadrana puhat će slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar koje će popodne na moru ponegdje biti pojačan. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu. Ljetni tip vremena nastavit će se sve do kraja srpnja, iako će biti tek nešto malo manje vruće u odnosu na nadolazeće dane vikenda.

UNUTRAŠNJOST:

Ljetno vrijeme će nas pratiti i tijekom petka pa ćemo se ugrijati na 29 do 33 stupnja u hladu, ali su mjestimice mogući kraći grmljavinski pljuskovi, osobito u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Moramo napomenuti da pljuskova neće biti svugdje, to je lokalna pojava. Vjetar većinom slab.

U subotu bi vrijeme trebalo biti pretežno sunčano i vruće, a temperatura zraka će postupno rasti pa ćemo danju imati vrućine preko 30 Celzijevih stupnjeva. I jutarnja će temperatura biti u porastu pa će noć biti pomalo teška i sparna. Postojat će mala mogućnost za neki lokalni popodnevni grmljavinski pljusak, osobito u zapadnijim područjima. Čini se da je šansa za takav pljusak ipak znatno manja nego u petak.

Tijekom nedjelje će nam se sa sjeverozapada približavati hladna fronta. U prvom dijelu dana većinom suho, djelomično sunčano, vrlo toplo i sparno. Popodne i osobito navečer će biti oblačnije, a mogući su kiša ili pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i jače nevrijeme. S dolaskom fronte zapuhat će povremeno umjeren vjetar sjevernih smjerova. Jutro toplo i sparno, a i dnevna temperatura će u većini krajeva još uvijek biti oko 30 Celzijevih stupnjeva. Krajem dana postupno osvježenje.

U ponedjeljak umjereno osvježenje, a uz više oblaka mjestimice se očekuje kiša.

Opširniju tjednu prognozu čitajte u ponedjeljak na našem portalu.

Komentari

Share This Article

Related News

U Rabu palo 112 litara kiše
Kišni rekordi na početku kalendarske jeseni
Fronta donijela osvježenje na početku klimatološke jeseni

O Autoru

Kristijan Božarov