Wednesday, Aug. 17, 2022

Willa: Uragan pete kategorije prijeti Meksiku

Autor:

|

22.10.2018

|

Kategorije:

Willa: Uragan pete kategorije prijeti Meksiku

Pacifičkim obalama Meksika približava se snažan uragan najviše, pete kategorije jakosti.  Uragan Willa je od subote 20. listopada do ponedjeljka 22. listopada u razdoblju od 54 sata od tropske depresije s vjetrovima stalne brzine od 56 km/h postao uragan pete kategorije jakosti s vjetrovima od 257 km/h. Time se brzini jačanja izjednačio s atlantskim uraganima Wilma (2005. g) i Maria (2017. g).

Uragan se prema izvještaju  američkog  Centra za uragane (18:00 UTC) kreće brzinom od 11 km/h prema središnjem dijelu pacifičke obale Meksika. Moguće je da uragan još malo ojača tijekom ponedjeljka, a potom se neposredno prije ulaska na kopno ipak očekuje njegovo slabljenje. Međutim, vrlo je vjerojatno da će Willa u noći od utorka na srijedu, pri ulasku na kopno i dalje biti snažan uragan najmanje treće kategorije jakosti. Očekuje se da će centar uragana ući na kopno u blizini grada Mazatlana (660 tisuća stanovnika).  Očekuju se po život opasni uvjeti zbog vjetra, obilnih kiša, visokih valova, poplava i odrona.

Uragan Willa je već deveti tropski sustav koji je u 2018. godini na Zemlji ojačao do pete kategorije jakosti. Samo je u 1997. godini (od 1990. godine, od kada postoje pouzdani satelitski podaci) na zemlji formirano više tropskih sustava (uragana ili tajfuna ili ciklona) najviše pete kategorije jakosti. Prosječno se, po podacima od 1990. do 2017. godine na Zemlji godišnje formira pet sustava pete kategorije (prosječna brzina najjačih vjetrova je najmanje 252 km/h). Moguće je da konačni broj u 2018. godini bude i veći. Naime, na zapadnom je Pacifiku formirana tropska oluja Yutu koja će brzo jačati i mogla bi krajem listopada postati supertajfun pete kategorije jakosti. Moguće je i da ovogodišnji uragani Hektor (središnji Pacifik) i Michael (Atlantik) također budu, nakon analize sezone klasificirani kao sustavi pete kategorije. Zasad su s vjetrovima od 250 km/h kategorizirani na samom vrhu kategorije 4.

Zanimljivo je da je prije točno tri godine, (23. listopada 2015. godine) samo malo istočnije od današnje pozicije uragana Willa, uragan Patricia   postao najjači uragan na Zapadnoj hemisferi s stalnim vjetrovima od čak 346 km/h. Tlak zraka se u središtu tog uragana spustio na 872 mbara,a  to je drugi najniži tlak u znanoj povijesti izmjeren na Zemlji. Rekord drži supertajfun Tip iz 1979. godine (tlak od 870 mb).

Patricia je ušla na obale Meksika kao uragan kategorije 4 s vjetrovima od 241 km/h  i tlakom od 932 mbara što je rekordna jačina za uragan na istočnom Pacifiku koji je ušao na kopno. Patricia je pogodila slabo naseljeno područje meksičke države Jalisco. Poginulo je 13 ljudi.

Uragan Willa pratimo na stranicama Crometeo foruma.

Satelitska snimka uragana Willa, 22.10.2018. u trenutku kad je s vjetrovima od 257 km/h dosegnuo petu kategoriju jakosti.

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned