Monday, Aug. 2, 2021

Winston: Najjači tropski ciklon na južnoj hemisferi pogodio Fiji

Autor:

|

20.02.2016

|

Kategorije:

Winston: Najjači tropski ciklon na južnoj hemisferi pogodio Fiji

U subotu poslijepodne po lokalnom vremenu centar tropskog ciklona Winston je ušao na sjeverne obale Viti Levua, najvećeg otoka južnopacifičke države Fiji.  Prije ulaska na Viti Levu ciklon je prešao preko manjeg otoka Koru (4500 stanovnika).  Winston je tada prema izvještaju Pacifičkog centra za uzbunjivanje od tajfuna bio tropski ciklon pete kategorije s  najjačim vjetrovima prosječne brzine od 297 km/h, dok su udari procijenjeni na 360 km/h.  Tlak u središtu ciklona je procijenjen na 917 mbara.   Samo je jedan tropski sistem u znanoj povijesti bio jači prilikom ulaska na kopno (tzv. landfall). Bio je to supertajfun Haiyan koji je početkom studenog pogodio Filipine s prosječnim vjetrovima od 306  km/h.

Winston je najjači tropski ciklon u znanoj povijesti na južnoj hemisferi.  Dosad su  rekord za najjači tropski ciklon (prema 1-minutnoj prosječnoj brzini vjetra) držali tropski cikloni  Zoe  i Monica, sa vjetrovima od 287 km/h. Zoe se krajem 2002. godine kretao između Vanuatua i Fijia.  Monica je u travnju 2006. godine pogodila sjever Australije.  Ciklon Zoe s tlakom od 890 mb drži rekord za najniži tlak na južnoj hemisferi.

Winston je  i prvi tropski ciklone pete kategorije koji je u znanoj povijesti pogodio Fiji (podaci postoje od 1941. godine). Od  početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća tj. od početka satelitskog praćenja tropskih ciklona na tropskim morima južnog Pacifika (istočno od Australije) formirano je (uključujući i Winstona) samo 11 ciklona pete kategorije.

Centar ciklona Winston se oko dva sata kretao sjeverom otoka Viti Levu i pri tom je, iako je oslabio, i dalje bio tropski ciklone pete kategorije jakosti.  Nakon što je napustio otok Viti Levu prosječna brzina najjačih vjetrova je iznosila 257 km/h.  Tada je najjači dio ciklona prelazio preko drugog najvećeg grada Fijia, Lautoke (80 tisuća stanovnika).   Slijedećih dana Winston će polako slabiti dok se bude kretao južnije od Fijia.

Prvi izvještaji govore da je 1 osoba poginula na Fijiu. Razmjeri štete koju je počinio Winston bit će poznati slijedećih dana, ali će ona biti vrlo velika s obzirom na snagu ciklona.

 Radarska snimka ulaska Winstona na sjevernu obalu otoka Viti Levu

 slika

Satelitska snimka ciklona Winston dok mu se centar nalazio nad otokom Kora

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned