Thursday, Jul. 2, 2020

Winston: Tropski ciklon pete kategorije udara na Fiji

Autor:

|

19.02.2016

|

Kategorije:

Winston: Tropski ciklon pete kategorije udara na Fiji

Južnopacifička otočna država Fiji ovog se vikenda nalazi na udaru najjačeg tropskog ciklona u znanoj povijesti (podaci postoje od 1941. godine).  Tropski ciklon Winston je formiran na južnom Pacifiku, na otvorenom moru istočno od Vanuatua još 10. veljače.  Iako je brzo bio dostignuo treću kategoriju jakosti  prvih tjedan dana se zadržavao  dalje od  većih otoka na južnom Pacifiku. Tijekom utorka, 16. veljače Winston je prošao blizu otočja Tonga, ali većih posljedica nije bilo.   Potom je ciklon napravio  zaokret za 180° i uputio se prema Fijiu uz naglo   jačanje.

Winston se već približio prvim manjim otocima otočne države Fiji i u prvim satima subote po lokalnom vremenu dosegnuo je status najviše pete kategorije. Prosječna brzina vjetrova oko centra ciklona iznosi 268 km/h, a najjači udari dosežu 325 km/h  Tijekom subote Winston će direktno pogoditi Fiji, a tada bi trebao biti još jači. Prognozira se prosječna brzina najjačih vjetrova od 296 km/h, a udari će iznositi i do 360 km/h.

Najjači  poznati tropski ciklon koji je pogodio Fiji bio je Evan u prosincu 2012. godine. Prosječna brzina vjetrova je iznosila 217 km/h.  Nije bilo žrtava na Fijiu, a počinjena je bila šteta od 109 milijuna USD-a.  Najviše žrtava je na Fijiu 1985. godine uzeo tropski ciklon Eric (treća kategorija jakosti). Eric je direktno pogodio glavni grad Suva i uzeo 23 života.

Povijest kretanja, prognoze putanje i intenziteta te satelitske snimke tropskog ciklona Winston 

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned