Thursday, Jul. 16, 2020

Zagreb: Olujni kraj klimatološkog proljeća (FOTO)

Autor:

|

31.05.2017

|

Kategorije:

Zagreb: Olujni kraj klimatološkog proljeća (FOTO)

Posljednji dan klimatološkog proljeća je u mnogim kopnenim krajevima bio vruć, uz najviše dnevne temperature iznad 30°C. Najtoplije je s temperaturom od 32.1°C bilo na zagrebačkom aerodromu Pleso.  Vruć dan je danas zabilježen i u Gradištu (30.9°C), Bjelovaru, Karlovcu i Osijeku (30.6°C), na Bilogori, u Daruvaru i Zagrebu Maksimir (30.5°C), Zagrebu Grič (30.4°C), Sisku (30.3°C), Osijeku Klisa i Slavonskom Brodu (30.1°C).  U većini ostalih mjesta u unutrašnjosti je tek pokoja desetinka stupnja Celzija nedostajala do 30°C. Vrlo toplo je bilo i u Lici (Gospić 26.7°C). Na Jadranu su izmjerene najviše dnevne temperature od 24 do 28°C.

Ipak,  atmosfera je nad zapadnim i središnjim krajevima unutrašnjosti, osobito poslijepodne i navečer bila vrlo nestabilna. Izoliranih pljuskova je mjestimice u Slavoniji bilo i tijekom jutra. Sredinom poslijepodneva je, najprije u najzapadnijim krajevima uz granicu sa Slovenijom došlo  do jačeg razvoja oblaka uz pljuskove i grmljavinu. U kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima  jača oluja je zahvatila poručuje Karlovca i okolice te se dalje širila prema  Zagrebu.  Istovremeno  se prema nama širio olujni sustav iz Slovenije, te se formirala olujna fronta od  Siska do Varaždina koja se dalje širi na istok.

Obilne kiše, praćene jakom grmljavinom bilo je tijekom večeri na zagrebačkom području. Na meteorološkoj postaji Zagreb Mlinovi (www.pljusak.com) večeras je u sat vremena palo 35 litara kiše, ukupno danas 48 litara. U Gornjoj Stubici je izmjereno (do 23 sata) 23 litre.

Jače nevrijeme je zahvatilo i dijelove Slovenije. U Celju je u 90 minuta (od 18:20 do 19.50) palo 46 litara kiše, a izmjeren je i udar vjetra od 81 km/h. Prolom oblaka je bio praćen i jakom grmljavinskom aktivnošću. Oko 19 sati je na području Celja registrirano i do 108 udara munja u 1 minuti.

Zagreb, 31.5.2017. – foto: Zvonimir Katančić

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Ned