Sunday, Jul. 12, 2020

Zahuktava se sezona uragana na Atlantiku

Autor:

|

17.08.2017

|

Kategorije:

Zahuktava se sezona uragana na Atlantiku

Ulazak u  drugu polovicu  kolovoza označava i početak najaktivnijeg dijela sezone tropskih oluja i uragana na Atlantiku. Iako sezona službeno traje od 1. lipnja do 30. studenog, prosječno se oko 80% tropske aktivnosti na Atlantiku događa od sredine kolovoza do sredine listopada. Kao klimatološki vrhunac sezone obično se navodi datum 10. rujna.  Čini se da ove godine tropski Atlantik ide u korak s klimatologijom.

Prije nekoliko dana, 13. kolovoza sjevernije od Bahama je formirana tropska oluja nazvana Gert. Ubrzo je postala i uragan ispred jugoistočnih obala SAD-a. Tijekom srijede, 16. kolovoza oluja Gert je postala i uragan druge kategorije s prosječnim vjetrovima brzine 165 km/h. Ipak, uragan Gert se zadržavao dalje od obala SAD-a te se brzo kretao prema otvorenim vodama sjevernog Atlantika i danas je već postao post tropska oluja.

Međutim na tropskom Atlantiku nema zatišja. Sa zapadne Afrike već  petnaestak  dana se na Atlantik premještaju tzv. tropski valovi, odnosno sustavi grmljavinskih oluja. I tropski val koji je kasnije postao uragan Gert je sa obala Afrike ušao nad Atlantik još 3. kolovoza.  Američki Nacionalni centar za uragane je proteklih dana označio odnosno numerirao tri potencijalna tropska vala koji mogu postati tropske oluje ili uragani.

Jedan od njih se tijekom četvrtka približio istočnim Karibima, odnosno otočju Mali Antili. Istraživački zrakoplov je letio nad tim tropskim valom i prikupljeni podaci pokazuju da se sustav organizirao (odnosno da je pri morskoj površini formirana zatvorena cirkulacija uz prosječnu brzinu vjetra od 65 km/h) i postao tropska oluja. Oluja je nazvana Harvey, i riječ je o osmoj imenovanoj  tropskoj oluji ove sezone. Samo se u dvije godine  u znanoj povijesti (a podaci o tropskim olujama i uraganima postoje od 1851. godine) na Atlantiku osma oluja sezone formirala prije datuma 17. kolovoza. Bilo je to 1936. godine te 2005. godine. Podsjetimo da je 2005. godina sa 28 imenovanih oluja bila rekordno aktivna na Atlantiku. Te su godine formirani i čuveni uragani pete kategorije Emily, Katrina, Rita i Wilma.

Tropska oluja Harvey bi se trebala kretati preko  Karipskog mora prema obalama srednje Amerike. Do njih bi trebala, prema prvoj službenoj prognozi američkog centra za uragan,  stići početkom slijedećeg tjedna. Ipak NHC naglašava da je pouzdanost te prognoze niska, budući da među prognostičkim modelima postoji veliko neslagane oko budućnosti oluje Harvey. Glavni globalni modeli (GFS, ECMWF) čak predviđaju i brzi raspad oluje Harvey nad Karipskim morem.

Još su dva područja na tropskom Atlantiku označena kao potencijalna za razvoj tropskih oluja. Jedno se nalazi oko 1900 kilometara istočno od Malih Antila. NHC daje  vjerojatnost od 60% da će u slijedećih pet dana nastati nova tropska oluja. I  tropski val koji se nalazi u blizini Zelenorotskih otoka ispred obala zapadne Afrike ima šansu od 30% da postane tropska oluja u slijedećih pet dana. Taj se val kreće prema Atlantiku brzinom od 24 km/h.

Položaj i prognoza putanje i intenziteta tropske oluje Harvey, 17.8.2017.

 

Naslovna slika: Prikaz  tropske aktivnosti na Atlantiku od svibnja do prosinca  prema broju tropskih oluja i uragana (prosječan broj oluja u 100 godina).

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned