Monday, Jul. 6, 2020

Zavižan -7°C, Hvar +16°C

Autor:

|

09.02.2017

|

Kategorije:

Zavižan -7°C, Hvar +16°C

Nakon što je početkom tjedna ciklona Palmina donijela oborine većem dijelu zemlje, nad našim je krajevima ojačao utjecaj jake europske  anticiklone. Njen se centar nalazi na sjeveru Skandinavije, a tlak u središtu je porastao do vrlo visokih 1054 hPa.  U našim je krajevima tlak zraka od 1029 hPa na sjeverozapadu do 1018 hPa na jugu Jadrana.   S druge strane, južnije od naših krajeva nalazi se nova sredozemna ciklona, s centrom nad Tirenskim morem.  Ona donosi obilnije oborine jugu Italije, a pod njenim utjecajem danas je  slabih oborina bilo u mnogim krajevima unutrašnjosti,  te ponegdje i u Dalmaciji.

U meteorološkim izvještajima tako se danas spominjalo: slab snijeg,  zrnat snijeg, rosulja smrzava se, slaba kiša, magla smrzava se, kiša smrzava se… Da su oborine bile slabe govori i podatak da je najveća količina u zadnja 24 sata (do 19 sati) 2.3 mm koliko je izmjereno u Karlovcu, te 2.0 mm na Puntijarki. Ostale količine su manje od 1 mm.

Raspon današnjih najviših dnevnih temperatura je vrlo velik i kreće se od -7°C na Zavižanu, do 16°C u Hvaru.   U kopnenim krajevima su izmjerene najviše dnevne temperature od -1°C (Bilogora, Gospić,  Varaždin) do 3°C (Nova Gradiška, Gradište, Osijek).  Na Jadranu je zimskih 5°C izmjereno u Senju uz jaku buru. Drugdje je bilo od 8°C (Rijeka) do 15°C (Dubrovnik) te spomenutih 16 °C u Hvaru.

Naslovna slika: Satelitska snimka naoblake nad Europom , 8.2.2017. 21.25 h (sar24.com)

Komentari

Share This Article

Related News

Obilna kiša na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru
Proljeće na čekanju
Prva polovica travnja – napokon kiša i prosječne temperature

O Autoru

Ned