Wednesday, Jun. 3, 2020

Zima u Europi: Rekordni snijeg za studeni u Švedskoj

Autor:

|

11.11.2016

|

Kategorije:

Zima u Europi: Rekordni snijeg za studeni u Švedskoj

Posljednjih dana iz mnogih krajeva Europe stižu vijesti o hladnoći i snježnim oborinama.   One su  proteklih dana osobito obilne  bile  na istoku i sjeveru kontinenta.   Obilan snijeg je krajem prve dekade studenog  pao u Švedskoj gdje su izmjerene rekordne visine snježnog pokrivača za mjesec studeni. Tako je 10. studenog u Stockholmu izmjereno 39 cm snijega, što je za 10 cm više od dosad rekordne visine za studeni koja je zabilježena 1985. i 2004. godine.   Još  neke rekordne visine snijega  za mjesec studeni u Švedskoj su: Högläkardalen 88cm( stari rekord je 66 cm iz 1962 66cm),Visby na otoku  Gotland 31cm (23cm iz 2004)..

Snijeg je zabijelio i europski dio Rusije. U Moskvi je nakon snijega proteklih dana danas padala ledena kiša.  Proteklih nekoliko dana snijeg je padao i u nekim krajevima središnje Europe (Češka, Slovačka, Njemačka), a  snijeg je zabijelio i  veći dio Škotske i sjeverne Engleske .

Proteklih su dana temperature u većem dijelu kontinenta znatno niže od prosjeka za ovo doba godine. Prema karti temperaturnih odstupanja za razdoblje od 8. do 10. studenog 2016. u dijelovima Skandinavije je srednja temperatura bila i za više od 10°C niža od prosječne.  (izvor: weather Bell /Severe Weather Europe).  Znatno toplije od prosjeka vlada pak na jugoistoku kontinenta.

 

Rekordni snijeg za mjesec studeni zatrpao je Stockholm – foto: http://www.aftonbladet.se

slika

slika

Ledena kiša u Moskvi:  – Izvor: Severe Weather Europe

slika

slika

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned