Thursday, Apr. 2, 2020

Zimska oluja Linus u SAD-u: Rekordno snježan tjedan u Bostonu

Autor:

|

03.02.2015

|

Kategorije:

Zimska oluja Linus u SAD-u: Rekordno snježan tjedan u Bostonu

Zimska oluja Linus u SAD-u: Rekordno snježan tjedan u Bostonu

Veliki dio SAD-a  je na prijelazu iz siječnja u veljaču zahvatila nova zimska oluja nazvana Linus. Donijela je obilan snijeg, a za neke veće gradove je postala jedna od  zimskih oluja s najviše snijega u povijesti mjerenja, još od sedamdesetih godina 19. stoljeća. Oluja je Novog Meksika na jugozapadu do sjeveroistoka SAD-a prešla put  duži od 3000 kilometara, donijevši snijeg u polovici saveznih država SAD-a.  U prometnim nesrećama na snijegom prekrivenim cestama 12 je osoba poginulo. Tijekom dva dana je otkazano gotovo 7 tisuća avionskih letova

Tijekom vikenda je na području Chicaga palo 49 cm snijega, što je peta najveća količina snijega koju je donijela neka zimska oluja u znanoj povijesti, a takvi podaci se bilježe još od 1871. godine. Prvog dana veljače je u Chicagu palo 41 cm snijega, što je rekordna dnevna količina za drugi mjesec u godini. Bio je to i  četvrti najsnježniji dan u znanoj povijesti Chicaga.

Rekordna količina snijega koju je neka  oluja donijela Chicagu iznosi 58.4 cm (siječanj 1967.). U Detroitu (podaci postoje od 1881. godine) Linus je postala treća oluja po količini snijega. U prva dva dana veljače pala su 42.4 cm snijega. Rekord za Detroit od 62.2 cm snijega  stoji netaknut još od 6. travnja 1886. godine.

Danas je novi obilan snijeg pao na sjeveroistoku SAD-a uključujući i Boston. Podsjetimo da je sjeveroistok SAD-a prošli tjedan također zahvatila snježna oluja koja je mjestimice donijela rekordne količine snijega.  Američki meteorološki ured je objavio podatak da je u zadnjih 7 dana u Bostonu ukupno palo 102 cm snijega. To je najveća sedmodnevna količina snijega u znanoj povijesti u Bostonu, a podaci o količini snijega se bilježe od 1891 godine. Dosad je rekord držao tjedan s početka 1996. godine (zaključno s 8. siječnja 1996) u kojem je palo 79.2 cm snijega. U deset dana, od 24. siječnja do 2. veljače, u Bostonu je ukupno palo 121.6 cm snijega, što je više od prosjeka za cijelu zimu koji iznosi 111,2 cm snijega.

Noćna satelitska snimka sjevernog dijela SAD-a pod snježnim pokrivačem

 

Chicago, 1.2.2015. – Četvrti najsnježniji dan u znanoj povijesti (Photo/Instagram user @smrchicago)

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned