Saturday, Aug. 8, 2020

Zimsko nevrijeme pogodilo velike dijelove Europe

Autor:

|

05.01.2017

|

Kategorije:

Zimsko nevrijeme pogodilo velike dijelove Europe

Dijelovi Europe u prometnom su kaosu jer su temperature ispod nule i obilan snijeg blokirali ceste, izazvali nekoliko teških prometnih nesreća i oluje na moru kakve nisu viđene desetljećima.

Dvadesetogodišnji mladić poginuo je, a njegovi suputnici teško su ozlijeđeni kada je izgubio kontrolu nad vozilom na zaleđenoj cesti u zapadnoj Njemačkoj. Dva kamiona suradila su se na autocesti na jugu zemlje uzrokujući štetu od pola milijuna eura.

Na sjeveru Švedske stotinjak putnika zapelo je u vlaku kojemu su otkazali motori u seocetu 50 kilometara južno od Gallivarea. Lokalnom listu izjavili su kako su se stisnuli jedni uz druge da bi se zagrijali, prije nego što su ih seljani prebacili u crkvu.

Jaki vjetrovi koji su stigli s hladnom olujom Axel i visoka plima pogodili su obalne dijelove Njemačke i Skandinavije. Zabilježili smo stogodia, rekao je glavnogovornik danskoga meteorološkog zavoda. Razina mora ponegdje je bila viša za 1.8 metara, no stručnjaci očekuju da će u četvrtak početi padati.

Zbog dramatičnih vremenskih uvjeta bilo je otkazivanja trajektnih veza u Baltičkome moru, a temperature u nekim dijelovima Skandinavskog poluotoka dosezale su -40 stupnjeva.

Poplave su nosile automobile u njemačkim gradovima Luebecku i Flensburgu, a dijelovi staroga grada Luebecka koji je pod zaštitom UNESCO-a nedostupni su za pješake. Vlasti u Bavarskoj proglasile su uzbunu zbog lavine nakon što je gomila snijega zasula tu saveznu državu na jugu Njemačke. Meteorolozi kažu da se oluja sada kreće preko Baltika prema Bjelorusiji.

Na području Bosne i Hercegovine do kraja tjedna očekuju se veoma niske temperature i jaki udari vjetra te je objavljeno tzv. narančasto upozorenje zbog pogoršanja vremenskih prilika. Hidrometeorološki zavod Federacije BiH označio je u četvrtak stupanje narančastog upozorenja na snagu koje će vrijediti do 8. siječnja. U tom se razdoblju očekuju temperature koje će se spuštati i do 26 stupnjeva ispod nule. (HRT)

Naslovna slika: Erzgebirge, Njemačka, foto: Severe weather Europe

Komentari

Share This Article

Related News

Atlantik: Uragan Lorenzo (kategorija 5) postavlja nove rekorde; potonuo brod
Uragan Dorian devastirao sjever Bahama
Uragan Dorian pogodio Bahame s vjetrovima od 295 km/h: Izjednačen rekord iz 1935. godine

O Autoru

Ned