Monday, Aug. 2, 2021

Snimio neobičnu pojavu snimajući iz Zagreba komet Panstarrs! (FOTO)

Autor:

|

17.03.2013

|

Kategorije:

Snimio neobičnu pojavu snimajući iz Zagreba komet Panstarrs! (FOTO)

Nakon što je preživio “bliski susret” sa Suncem, komet Pan-STARRS zadnjih je nekoliko dana vidljiv sa sjeverne Hemisfere.  Komet će se moći vidjeti do kraja ožujka.

Pan-STARRS prvi je put uočen 2011. godine na Havajima, kada je putovao između Jupitera i Saturna.

U subotu smo na portalu objavili reportažu s fotografijama ovog kometa kojega su iz raznih krajeva Hrvatske snimili članovi Crometeo tima.

Jedan od njih je i Hrvoje Crnjak koji je komet snimio iz Zagreba. Naknadnim pregledavanjem fotografija koje je snimio vidio je nešto vrlo zanimljivo… Na nekim fotografijama može se steći dojam da se komet raspao u dva dijela! Svoje viđenje zanimljive pojave na fotografijama Hrvoje je komentirao:

U subotu sam snimao komet iz Zagreba. Na dvije fotografije može se uočiti nešto vrlo zanimljivo. Naime, na tim fotografijama izgleda kao da se jedan komad odlomio od samog kometa! Fotografije su nastale jedna za drugom, u razmaku od nekoliko sekundi do nekoliko minuta.

Komentirao je i foto opremu s kojom je snimio fotografije, kao i same postavke foto-aparata:

Moj foto-aparat bio je potpuno statičan, isključujem mogućnost i najmanjeg pokreta. Na jednoj se fotografiji vidi i svjetlosni trag odlomljenog dijela. Na zadnjoj, četvrtoj fotografiji, trag se više ne vidi. Od opreme koristio sam Olympus OMD E-M5 i Olympus ED 70-300mm 1:4.0-5.6 objektiv. Za razliku od drugih fotografija snimljenih iz Hrvatske koje sam uspio vidjeti, moje su snimane s visokom ISO vrijednosti, a brzina okidača je 2 do 3 sekunde, što je prilično brzo. Mišljenja sam da se na mojim fotografijama ne radi o refleksiji jer tada bi refleksija trebala biti iste veličine kao i tijelo kometa, ali je ona ipak manja od tijela kometa i ide u skoro suprotnom smjeru!

Pitali smo astronoma Antu Radonića za mišljenje o fotografijama:

Nakon što sam pregledao fotografije zaključio sam da je nemoguće je da se u roku od samo nekoliko minuta komet vratio u prvotno stanje. Ne radi se o  raspadanju kometa već vjerojatno o nekoj vrsti refleksije u atmosferi. Komet je preko 150 milijuna kilometara udaljen od Zemlje. Njegova svijetla koma široka je barem sto tisuća kilometara. Zatim, nemoguće je da se u roku od nekoliko minuta dogodi takva promjena jer bi to značilo da čestice praha imaju dodatnu brzinu od više stotina kilometara u sekundi u odnosu na ostatak kometa. Od jezgra kometa odvojen je samo manji fragment što se na ovim fotografijama ne vidi. Također, ne bi mogao taj prašinasti rep fragmenta biti drugačije orijentiran u prostoru u odnosu na drugi prašinasti rep.

S njim se slaže i astronom Zvjezdanog sela Mosor, Zoran Knez:

Da se komet uistinu raspao već bi se o tome naveliko  pisalo. Taj dio koji se “odvja” od jezgre, prebrzo se “odvaja” da bi se tu zaista radilo o odvajanju.Znatno veće šanse da se komet raspadne bile su kada se približio Suncu, a to je bilo 10. ožujka. 5. ožujka komet se nalazio 1,1 astronomsku jedinicu od Zemlje, a 10. ožujka samo 0,3 astronomske jedinice od Sunca. Kad nam je bio najbliži, komet je bio vidljiv samo s južne Zemljine Hemisfere. Može se reći da su astronomi općenito razočarani ovim kometom jer se predviđalo da će mu sjaj otprilike odgovarati onome kojega emitira Venera, gledajući sa Zemlje, no to se ni blizu nije ostavrilo.

Donosimo vam fotografija koje je snimio Hrvoje Crnjak.

http://imageshack.us/a/img823/929/51450026.jpg

http://imageshack.us/a/img132/2160/65835206.jpg

http://imageshack.us/a/img194/8379/52220312.jpg

http://imageshack.us/a/img194/6745/71431806.jpg

Ante Radonić
http://imageshack.us/a/img607/5522/radonic.jpg

Zoran Knez
http://imageshack.us/a/img855/4566/zoranknez.jpg

 

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Rade Popadić