Saturday, Jul. 4, 2020

Britanski i irski meteorolozi službeno imenuju ciklone ove jeseni i zime

Autor:

|

06.11.2015

|

Kategorije:

Britanski  i irski meteorolozi službeno imenuju ciklone ove jeseni i zime

Britanski i irski meteorološki zavodi (MetOffice i Met Eireann) od ove godine  zajednički imenuju ciklone (oluje)  koje će utjecati tijekom jeseni i zime  na vrijeme na njihovom području.  Nakon što su početkom  rujna najavili praksu davanja imena  (Name our storms) , preko društvenih mreža primili na tisuće prijedloga za imena ciklona. Prvi službeni popis imena je objavljen  19. listopada 2015.  Na njemu se nalazi 21 ime : Abigail, Barney, Clodagh, Desmond, Eva, Frank, Gertrude, Henry, Imogen, Jake, Katie, Lawrence, Mary, Nigel, Orla, Phil, Rhonda, Steve, Tegan, Vernon and Wendy.

Koristi se isti sistem koji primjenjuje i američki Državni centar za uragane koji daje imena tropskim olujama i uraganima na sjevernom Atlantiku.  Na popisu se abecednim redom izmjenjuju ženska i muška imena.  Pri tome se ne koriste početna slova Q, U, X, Y i Z.  Ukoliko do Irske i Velike Britanije dođe neka oluja koja  je bivši uragan ili tropska oluja onda se ona neće imenovati već će se koristiti dosadašnja praksa označavanja takve olje kao „Bivši uragan X“.

Britanski i irski meteorolozi naglašavaju da praksa imenovanja oluja  u drugim dijelovima  (ciklona) podiže informiranost  stanovništva o potencijalno opasnim vremenskim prilikama te olakšava komunikaciju i praćenje ciklona.

Prvo s ime s popisa, Abigail, vrlo će vjerojatno biti pridruženo snažnoj cikloni koja će u nedjelju zahvatiti britansko  otočje.

I američka privatna meteorološka kompanija TWC (The Weather Channel) već četvrtu godinu daje službena imena zimskim ciklonama (olujama) koje zahvaćaju SAD.

Popis imena zimskih ciklona za sezonu 2015./15. u SAD-u

Komentari

Share This Article

Related News

Ljetni suncostaj
SAD: Prognostičar Phil najavio nastavak zime
Meteo Wimbledon

O Autoru

Ned